Annons

Skatteverket förlorar dom om personaloptioner

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2023
Skatteverket gick förlorande ur striden. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Skatteverket har förlorat en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen om huruvida kvalificerade personaloptioner ska beskattas vid omvandling till vanliga optioner, och optionsinstrumentet fortsätter därmed att vara skattefritt, rapporterar Dagens industri.

– Nu finns ett prejudikat som undanröjer den osäkerheten, säger Sofia Tångelin, som företrätt bolaget Hidden Dreams mot Skatteverket, till tidningen.

Annons

Kvalificerade personaloptioner för nystartade bolag skiljer sig från vanliga optioner genom att de inte är skattepliktiga när de omvandlas till aktier.

Domstolen slår alltså fast att samma skattefrihet gäller när de kvalificerade personaloptionerna först omvandlas till teckningsoptioner innan de blir aktier, skriver Di.

Endast bolag som varit verksamma i mindre än tio år får använda sig av kvalificerade personaloptioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons