Annons

Skattefusket tycks minska

Ekonomi • Publicerad 10 februari 2022
Skatteverket ser en förbättrad attityd gentemot skatter. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Företagens attityd till skattefusk har förändrats. Färre privatpersoner säger sig också känna någon som jobbar svart, enligt en studie på uppdrag av Skatteverket.

Andelen företag som anser att det finns stora möjligheter att fuska med skatten var 14 procent i fjolårets undersökning, mot 20 procent för fem år sedan. 57 procent av företagen instämmer i påståendet att Skatteverket är bra på bekämpa skattefusk. För fem år sedan var den andelen 47 procent.

Även bland privatpersoner anas en känsla av mindre skattefusk än förut. 16 procent svarar att de känner någon som jobbar svart, mot 26 procent för fem år sedan. Utvecklingen är likartad bland företagare, sex procent svarar att de personligen känner andra företagare som skattefuskar, jämfört med nio procent för fem år sedan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons