Annons

Skärpta straff och upphävt dansförbud

Flera nya lagar träder i kraft idag den 1 juli. Straffen skärps för narkotikaförsäljning och olaga hot, undersköterska blir en skyddad yrkestitel och det blir grönt ljus för bland annat kroggäster att dansa.
Lagar • Publicerad 1 juli 2023
Dans med förbehåll. Dansförbud slopas, men bara så länge anordnaren anmäler till polis att dans kan förekomma. Arkivbild.
Dans med förbehåll. Dansförbud slopas, men bara så länge anordnaren anmäler till polis att dans kan förekomma. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL

Det är ett axplock i raden av nya lagar som träder i kraft nu vid halvårsskiftet.

Andra exempel är att de som ska göra högskoleprovet nu får kroppsvisiteras och att fler utredningar får genomföras när barn under 15 år misstänks för brott.

Annons

Att undersköterska blir skyddad yrkestitel, innebär att man, för att få kalla sig undersköterska, måste ha ett särskilt yrkesbevis som utfärdas av Socialstyrelsen.

Riktåldern för pension bestäms också till 67 år för år 2029, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029. Den innebär en rekommendation för när man ska ta ut pension för att få samma pension som tidigare generationer.

Riktåldern innebär också att den som är född 1963 eller senare kommer kunna ta ut allmän pension tidigast vid 64 års ålder.

Skärpta straff

Straffen skärps nu också för narkotikabrott. Tidigare begick köparen inte ett brott förrän drogerna togs emot. Nu räcker det med att ha beställt droger via sms för att påföljden ska bli böter eller ett halvårs fängelse.

Minimistraffet för försäljning av narkotika sätts nu till sex månaders fängelse.

Straffen skärps också för olaga tvång, grovt olaga hot och grov utpressning. Det blir dessutom olagligt att involvera personer under 18 år i brottslig verksamhet.

Från och med 1 juli behöver krogägare, nattklubbar och arrangörer av andra evenemang, till exempel marknader, inte ha införskaffat ett danstillstånd i förväg. De har tidigare varit oroliga att förlora sitt alkoholtillstånd om gäster spontandansat.

Den kritiserade lagen infördes under dansbandseran på 1950-talet och uppstod i ny form i samband med rejvens popularitet under 1990-talet.

Helt fritt fram att släppa loss och dansa blir det nu däremot inte. Lagen ersätts av en anmälningsskyldighet, som innebär rätt för gästerna att dansa, men bara så länge anordnaren anmäler till polis att dans kan förekomma.

Annons

Fakta: Några nya lagar som träder i kraft den 1 juli

Minimistraffet för försäljning av narkotika sätts nu till sex månaders fängelse.

Riktåldern för pension bestäms också till 67 år för år 2029

Det blir lättare att genomföra utredningar enligt LUL, lagen om unga lagöverträdare, när barn under 15 år misstänks för brott.

Undersköterska nu blir skyddad yrkestitel

Åldern för när socialnämnden kan besluta om öppna insatser och kontaktperson utan vårdnadshavarens samtycke sänks från 15 till 12 år.

De som gör högskoleprovet får kroppsvisiteras i samband med att de går in eller ut lokalen där högskoleprovet genomförs. De som vägrar ska nekas tillträde till lokalen.

Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget förlängs och höjs, från 25 till 40 procent av det preliminära bostadsbidraget för samma månad.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons