Annons

Skärpta straff för rattfylleri underkänns

Politik • Publicerad 10 augusti 2022
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringens förslag om att skärpa straffen för rattfylleri och olovlig körning underkänns efter granskning av Lagrådet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Regeringen vill höja maxstraffen från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Annons

Straffen skulle göra att den som kör utan körkort eller påverkad av alkohol och narkotika kan frihetsberövas redan vid polisingripandet.

Juristerna på Lagrådet kritiserar att regeringen vill att domstolar vid utdömande ska ta hänsyn till om gärningsmannen tidigare har gjort sig skyldig till något av brotten.

"Det är ett grundläggande avsteg från den systematik som det svenska påföljdssystemet bygger på", skriver Lagrådet enligt SR.

Men justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) står fast vid att straffen för trafikbrotten ska höjas, om man reder ut det tekniska i lagutformandet. Han ser framför sig att en proposition kan läggas fram i höst. En majoritet i riksdagen vill skärpa straffen för trafikbrotten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons