Annons

Skärpta restriktioner hävs i Västra Götaland

De skärpta restriktionerna mot spridning av covid-19 hävs i Västra Götaland på måndag. Bland annat slopas rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken vid alla tider.
Samtidigt försöker man höja vaccinationsgraden i områden som släpar efter.
Coronaviruset • Publicerad 2 juni 2021
Nästa vecka slopar Västra Götaland de särskilda restriktionerna mot covid-19. Det innebär bland annat att rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken endast gäller i rusningstid. Här ses en kvinna vid en busshållplats. Arkivbild.
Nästa vecka slopar Västra Götaland de särskilda restriktionerna mot covid-19. Det innebär bland annat att rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken endast gäller i rusningstid. Här ses en kvinna vid en busshållplats. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

I Västra Götaland som helhet har 80 procent av de invånare som är 55 år eller äldre fått sin första vaccindos. Men det finns skillnader, både mellan och inom kommuner.

I västra Göteborg har 82 procent av alla 55-plussare fått sin första dos vaccin. I området Angered i nordost, med stadsdelar som Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet, är det bara 57 procent. Övriga delar av staden är utspridda däremellan.

Satsning via nätverk

Annons

Nu satsar regionen mer för att nå ut i Angered. Det kommer att finnas mobila vaccinationsteam, man gör riktade insatser i samverkan med Angereds närsjukhus, och det görs insatser via etablerade nätverk, till exempel föreningar.

– Vi använder våra nätverk via kulturtolkar och hälsoguider som finns på plats och har sina egna nätverk, där de i sin tur kan föra vidare informationen. Vi har digitala möten och webbinarier med föreningar för att svara på frågor, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

I förra veckan upptäcktes 2 337 nya coronafall i regionen, med viss reservation för eftersläpning på grund av dataproblem.

– Det innebär att vi fortsatt har en ordentlig nedgång i antalet fall, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Färre covidpatienter

På onsdagen låg 145 patienter med covid-19 på sjukhus i regionen. 26 av dessa fick intensivvård.

– I början av maj var det mer än dubbelt så många, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

De skärpta rekommendationerna har gällt i Västra Götaland från den 17 februari, men ändrats något efter hand. Från 7 juni följer regionen de nationella restriktionerna, som Folkhälsomyndigheten beslutar om.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons