Annons

Skärpta regler för Postnords utdelning

Post- och telestyrelsen (PTS) skärper reglerna för Postnord. Nu ställs krav på utdelning vid dörren till äldre och funktionshindrade.
Samhälle • Publicerad 4 mars 2023
Post- och telestyrelsen skärper vissa krav i sitt beslut om nya tillståndsvillkor för Postnord. Arkivbild.
Post- och telestyrelsen skärper vissa krav i sitt beslut om nya tillståndsvillkor för Postnord. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Det är en förstärkning av kraven på Postnord. Förut har det varit en rekommendation, säger Emma Maraschin, chef för enheten för postfrågor på PTS, till TT.

Kravet att i tätorter dela ut post direkt vid dörren till så kallade skyddsvärda grupper finns med i Postnords nya tillståndsvillkor. Tidigare har det varit ett allmänt råd. Nu är det bindande. Personer över 80 år och personer med en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om posttjänsten.

Annons

I de nya villkoren ställs också krav på Postnord att tillhandahålla lantbrevbäring för den som bor på landsbygden med långt till närmaste postombud.

– Beroende på hur långt bort man bor ska man till exempel kunna få sina paket utdelade vid antingen sin vanliga postlåda eller vid dörren, säger Emma Maraschin.

Sedan tidigare finns det bland annat krav på Postnord att utföra oberoende kvalitetsmätningar av hur väl man klarar målet att dela ut post inom två dagar.

Postnords nya tillståndsvillkor gäller i två år från den 1 april.

Fakta: Samhällsomfattande posttjänst

Post- och telestyrelsen (PTS) är tillståndsmyndighet för landets postoperatörer.

Postnord ansvarar för den så kallade samhällsomfattande posttjänsten i Sverige.

PTS tillståndsvillkor innebär bland annat att Postnord ska samla in och dela ut postförsändelser på upp till 20 kilo varje helgfri måndag till fredag.

Enligt villkoren ska också Postnord ta hänsyn till de behov personer med funktionsnedsättning kan ha av särskilda posttjänster.

Källa: Post- och telestyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons