Annons

FHM oroas – dödsfallen kommer öka

Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela landet och Folkhälsomyndigheten har nu skärpt pandemiråden i mer än hälften av regionerna.
Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
Folkhälsomyndigheten skärper råden i fler regioner. Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
Folkhälsomyndigheten skärper råden i fler regioner. Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Det är ett allvarligt läge som Byfors beskriver på tisdagens pressträff tillsammans med sina myndighetskollegor. Mest ökar smittspridningen i åldrarna 20–59.

– Kalla det för en andra våg eller inte. Vi har en pågående smittspridning som vi behöver hjälpas åt för att bromsa, säger hon.

Annons

Dödsfallen är nu uppe i 6 057 personer och Folkhälsomyndigheten varnar för högre dödstal framöver.

– Det kommer antagligen att fortsätta öka i några veckor framåt, eftersom den ökade smittspridningen visar sig senare bland avlidna, säger Sara Byfors.

"Klart trendbrott"

Svenska sjukhus belastas också allt mer. Sjukvården i nio regioner har gått upp i stabs- eller förstärkningsläge. Men fortfarande uppmanas man söka vård vid hälsoproblem.

1 000 covidpatienter vårdas på sjukhus och 130 personer på intensivvårdsavdelning, enligt tisdagens uppgifter.

– Det är ett klart trendbrott vi ser, säger Sara Byfors om iva-fallen.

Smittspridningen av covid-19 syns över hela landet. Västerbotten, Norrbotten och Kalmar län anslöt sig på tisdagen till de tio andra regioner som har särskilt strikta råd från Folkhälsomyndigheten. Blekinge, som är i dialog med myndigheten, valde att införa råd på egen hand i stället för att vänta på klartecken från Folkhälsomyndigheten.

– Känner de att det är så angeläget att gå ut nu så har de den möjligheten, säger Sara Byfors.

FHM: Undvik resor

De lokala råden skiljer sig något mellan regionerna, men huvudsyftet är att man ska undvika fysiska kontakter. I Norrbotten och Västerbotten uppmanas invånare, till skillnad från i andra regioner, att avstå från onödiga resor inom eller mellan regioner.

– Det ska tolkas som att man inte ska göra några längre resor, vilket ofta leder till nya kontakter med människor, säger Sara Byfors.

För den som funderar på hur man ska göra under julhelgen blev det inga nya besked från myndigheterna.

Annons

– Vi tror att man får sikta in sig på att fira i mindre sällskap och får fundera över de råd och rekommendationer som finns nu. Sedan får vi se hur smittläget är, om det har dalat eller fortsätter uppåt.

Detta gäller i Sveriges regioner

Regioner med skärpta lokala råd

Region Blekinge (egna råd)

Region Halland

Region Jönköpings län

Region Kalmar län

Region Kronoberg

Region Norrbotten

Region Skåne

Region Stockholm

Region Sörmland

Region Uppsala

Region Västerbotten

Region Västra Götaland

Region Örebro län

Region Östergötland

Regioner utan skärpta lokala råd

Region Dalarna

Region Gotland

Region Gävleborg

Region Jämtland Härjedalen

Region Värmland

Region Västernorrland

Region Västmanland

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons