Annons

Skärpt säkerhet inför Trumps återkomst till DC

Bombhundar, poliser och barrikader är på plats. Washington DC gör sig redo inför det att USA:s tidigare president Donald Trump väntas framträda i rätten.
USA • Publicerad 3 augusti 2023
Barrikader sätts upp inför Trumps framträdande i domstolen i Washington.
Barrikader sätts upp inför Trumps framträdande i domstolen i Washington.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Redan på onsdagskvällen började en kö bildas utanför den federala domstolen i Washington DC, där 77-årige Donald Trump väntas framträda klockan 22, svensk tid. Trump har möjlighet att närvara via video, men väntas vara på plats personligen, enligt BBC.

Domstolsbyggnaden har förvandlats till ett fort inför Trumps ankomst. Polis med bombhundar och säkerhetstjänst arbetar med att säkra byggnaden och omgivningar. De bevakar noga nätet på jakt efter eventuella hot, skriver CNN.

Annons

Om Trump dyker upp i Washington DC är det en unik händelse. Han har bara besökt den amerikanska huvudstaden en gång sedan han lämnade Vita huset 2021.

Expresidenten kommer i så fall att möta domaren bara några kvarter från kongressbyggnaden Kapitolium som hans anhängare stormade den 6 januari 2021. De försökte förhindra överlämnandet av presidentmakten från Trump till valsegraren Joe Biden.

Tar fingeravtryck

Trump står åtalad för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressen. Det blir det tredje åtalet mot expresidenten, som väntas förklara sig icke skyldig.

"Varför tog de inte upp det här löjliga fallet för två och ett halvt år sedan?", skriver Trump på sin sociala nätverksplattform Truth Social och fortsätter: "Därför att de ville ha det mitt under min valkampanj!"

Under dagen kommer Trump att få sina fingeravtryck tagna och ska uppge personuppgifter såsom födelsedatum och socialförsäkringsnummer, som ungefär motsvarar personnummer i Sverige.

Dömde hårda straff

Expresidentens advokat John Lauro planerar att argumentera för att Trump var skyddad av rätten till yttrandefrihet som finns inskriven i USA:s konstitution.

Tanya S. Chutkan, den domare som har utsetts för att ha hand om åtalet, har gjort sig känd för att utdöma hårda straff mot de Trumpanhängare som stormade Kapitolium. Chutkan har dömt mot Trump förut: under 2021 lät hon det kongressutskott i USA som utreder händelserna kring stormningen få tillgång till dokument på 770 sidor som den förre presidenten ville hemligstämpla.

Det är ännu oklart när rättegången kommer att äga rum. Åklagarsidan vill se en rättegång inom kort, men Trumps jurister säger att de behöver tid för att förbereda försvaret.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons