Annons

Kronoberg: Alla kurvor pekar åt fel håll

Alla kurvor pekar åt fel håll i Kronobergs län: Fler med covid-19 på sjukhus, fler avlidna och en växande andel positiva bland dem som provtas. Det är bakgrunden till att skärpta allmänna råd införs även här.
Coronaviruset • Publicerad 5 november 2020
Skärpta allmänna råd införs i Kronobergs län. Arkivbild.
Skärpta allmänna råd införs i Kronobergs län. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är de beslut som just du fattar i din vardag som hjälper till att rädda liv, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) vid en pressträff.

Smittskyddsläkare Christian Blomkvist pekar på stigande staplar över antal smittfall:

Annons

– Det går stadigt uppåt, lite väl snabbt, säger han.

På torsdagen vårdades 23 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav tre på intensivvårdsavdelning. Under förra veckan testades 3 200 personer.

– Det som är oroväckande är andelen positiva, som tidigare legat på tre-fem procent. Vecka 43 var vi bekymrade när det var upp på tio procent, nu är vi uppe på femton, säger Christian Blomkvist.

De skärpta allmänna råden innebär bland annat att alla ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer när det finns risk för trängsel, exempelvis i bibliotek och köpcentrum. Kronobergarna uppmanas att avstå från möten, konserter, idrottsträningar och matcher. De som kan ska jobba hemifrån och den som åker kollektivt ska resa ansvarsfullt.

Även i Kronobergs län sänks publiktaket till maximalt 50 personer, meddelar landshövding Maria Arnholm.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons