Annons

Fyra anhållna efter bombfynd i Örebro

Det var en skarp sprängladdning som hittades i Örebro. Enligt polisen hade den kunnat orsaka stora skador på människor och egendom.
Fyra män är anhållna, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Brott • Publicerad 5 februari 2020
Polisavspärrning vid ett bostadshus i Örebro där en skarp sprängladdning hittades i går.
Polisavspärrning vid ett bostadshus i Örebro där en skarp sprängladdning hittades i går.Foto: Pavel Koubek/TT

De fyra männen, i åldrarna 20–35 år, greps sedan polisen på tisdagseftermiddagen fått ett tips om att de fyra uppträtt märkligt i ett bostadsområde i stadsdelen Norr. I samband med gripandet påträffades den misstänkta sprängladdningen.

Åklagaren Anna Maria Larsson vill inte säga hur de fyra ställer sig till anklagelserna, innan ytterligare förhör har hållits. De fyra är anhållna skäligen misstänkta för brottet, vilket är den lägre misstankegraden. Anna Maria Larsson säger att det beslutet kan omprövas.

Annons

– Jag kommer att ta ny ställning till hur jag ser på styrkan i bevisningen när de har hörts. Då får vi se om den styrkan kvarstår eller om den stärkts.

Kända av polisen

Åklagaren vill inte uttala sig om huruvida de fyra har koppling till något kriminellt nätverk. Det framkom dock på en tidigare pressträff att det är personer som är kända av polisen sedan tidigare.

I juni förra året totalförstördes en strippklubb i Örebro av en bomb som var placerad i en bil. En person åtalades för allmänfarlig ödeläggelse men friades. Anna Maria Larsson vill inte säga om hon ser något samband mellan den händelsen och den nya utredningen.

– Det är för tidigt att uttala sig om det än.

Beslut om huruvida männen ska begäras häktade tas under torsdag eftermiddag eller fredag förmiddag, enligt åklagaren.

"Troligen räddat liv"

Under polisens pressträff tidigare framkom att det var en skarp sprängladdning som hittades.

– Det enda som återstod var att detonera den. Vi har sannolikt förhindrat ett grovt våldsbrott och troligen räddat liv, sade Håkan Karlsson, regional kommenderingschef för operation Rimfrost, enligt SR P4 Örebro.

Han sade också att det är för tidigt att avgöra hur stor sprängverkan laddningen hade.

– Det krävs ytterligare analyser för att ta reda på det. Men det råder inget tvivel om att det var en kraftig laddning som kunde använts för att orsaka kraftig egendomsskada och kanske ha dödat människor, sade han enligt Nerikes Allehanda.

Nationella bombskyddet oskadliggjorde sprängladdningen under tisdagskvällen. Under tiden spärrades ett stort område av och en förskola och flera fastigheter utrymdes.

Annons

Rättad: I en tidigare text angavs fel veckodag.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons