Annons

Skanska hoppar av vintertestbana

Infrastruktur • Publicerad 13 mars 2021
Vintertestbana för tåg har tappat finansiär. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den planerade tågtestbanan mellan Jörn i Västerbotten och Arvidsjaur i Norrbotten har åkt på ett bakslag då byggjätten Skanska hoppat av som finansiär, rapporterar lokala medier.

– Den sammanvägda bedömningen är att projektets genomförbarhet är låg, eller väldigt låg, sett till affärsmässiga förutsättningar och komplexitet, säger Skanskas presschef Jacob Birkeland till P4 Norrbotten.

Annons

Regeringen har nyligen givit klartecken för projektet som innebär att den i dag vilande sträckan ska rustas upp för fyra miljarder kronor för att möjliggöra tester av tåg och järnvägsutrustning i vinterklimat.

– Nu backar vi några steg, men förutsättningarna och behoven har inte minskat. Nu ska vi se om det finns andra aktörer som vill driva projektet, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten, till SVT Västerbotten.

Förhoppningen är att anläggningen ska stå klar om fem år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons