Annons

Skanska bygger rekordlång undervattenstunnel

Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Byggkoncernen Skanska ska vara med och bygga världens längsta – och djupaste – undervattenstunnel i Norge. Arkivbild
Byggkoncernen Skanska ska vara med och bygga världens längsta – och djupaste – undervattenstunnel i Norge. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Byggkoncernen Skanska har fått i uppdrag att bygga en del av Boknafjordtunnelen – en ny rekordlång undervattenstunnel i Rogaland i sydvästra Norge. Skanskas kontrakt med Statens vegvesen är värt cirka 5 miljarder norska kronor, motsvarande 5,2 miljarder svenska kronor, skriver Skanska i ett pressmeddelande.

Kontraktet kommer att inkluderas i orderingången för Skanskas fjärde kvartal 2022 och bygget inleds första halvåret 2023. Men det kommer att dröja till 2029 innan projektet är färdigt.

Annons

Boknafjordstunnelen ska med sina 27 kilometer inte bara bli världens längsta undervattenstunnel utan även den som går djupast, som mest 392 meter under havsytan.

Skanska-aktien låg på minus 1 procent efter beskedet om kontraktet, i linje med en i övrigt dyster Stockholmsbörs.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons