Annons

Skandinavisk varg utvandrar till Finland

Att varg med jämna mellanrum invandrar till Sverige från öst är känt. Nu pekar forskare för första gången på det omvända – att varg utvandrar från Skandinavien till Finland.
Dessutom visar studien att skandinavisk varg saknar inblandning av hund.
Djur • Publicerad 11 november 2020
Skandinaviska vargar saknar inslag av hund men har stora genetiska likheter med vargar i Finland och Ryssland. Arkivbild.
Skandinaviska vargar saknar inslag av hund men har stora genetiska likheter med vargar i Finland och Ryssland. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

En studie vid Uppsala universitet visar att vargstammen i Skandinavien har stora genetiska likheter med stammar i Finland och ryska Karelen.

– Att den den skandinaviska vargen har invandrat österifrån är känt sedan tidigare. Nu har vi visat att den vandrar fram och tillbaka mellan skogarna i Finland och Ryssland i öst och den skandinaviska halvön i väst, säger Hans Ellegren, professor vid institutionen för ekologi och genetik, som tillsammans med Linnéa Smed har lett studien.

Måste ha in nytt blod

Annons

Att vargen rör sig över ett större område har stor betydelse för dess överlevnad. Vargstammen är nämligen väldigt inavlad, berättar Hans Ellegren.

– För att vara livskraftig måste den ha in nytt blod. Vår studie visar att det finns förutsättningar för det. Sedan är det en annan fråga huruvida vargens rörelsemönster tillåts eller inte.

– Varg som invandrar från och utvandrar till öst måste ta sig genom renbetesområden i Norrland och där tillåts ofta skyddsjakt.

Hotar artens särställning

En annan viktig slutsats av forskningen är att vargen i Skandinavien saknar ett tydligt inslag av hund.

– De senaste åren har flera studier visat att varg och hund korsas på många ställen i Europa, där lösspringande hundar är vanligt förekommande. Det utgör ett hot mot stammens särart, vilket i sin tur kan försvåra förvaltningen av arten.

– Det har förekommit hybrider i Sverige också. En sådan kull hittades i Södermanland. Den lyckades man avliva.

Det är viktigt att visa på genetiska likheter mellan vargar, säger Hans Ellegren.

– Vi förser myndigheterna med underlag om arten. Anledningen till att det är viktigt att studera vargen är att det bedrivs omfattande rovdjurspolitik kring dessa djur.

Inavel ska studeras

Proverna till studien har kommit in på olika sätt, berättar Hans Ellegren.

– Det kan vara djur som har skjutits i legal jakt, blivit påkörda eller som har sövts i samband med märkning. En liten bit vävnad räcker för att få fram tillräckligt med dna för att bestämma hela den genetiska koden.

Annons

Nästa steg för forskningen är att söka svar på vilka skadliga effekter som inavel innebär. På så vis hoppas forskarna kunna beräkna hur stor invandring som krävs för att motverka skador.

Fakta: Varg i Sverige

Vargen är en av Sveriges fem största rovdjur. De lever i flockar som oftast består av den inre familjen – hona, hane och valpar. Ett vargpar håller ihop hela livet, och deras valpar lämnar vanligtvis inte sina föräldrar förrän de är mellan ett och två år gamla.

En varg kan bli runt 90 centimeter i mankhöjd, alltså flera decimeter högre än en schäfer.

Vargar är skygga djur och håller sig ofta på tryggt avstånd från människan. De är duktiga jägare och äter helst älg, rådjur, ren, bäver, hare eller vildsvin.

Vargen är fridlyst i Sverige. Den svenska vargstammen ska skyddas enligt lag, och jakt får bara ske under mycket reglerade former. Sedan juni 2018 beslutar länsstyrelserna själva om skyddsjakt, medan Naturvårdsverket beslutar om licensjakt.

Inventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det var en ökning från vintern innan, då inventeringen visade cirka 300 vargar.

Källor: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons