Annons

Skalv i Skaraborg kändes i stort område

Natur • Publicerad 7 juni 2021
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala Universitet. Arkivbild.
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala Universitet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett jordskalv inträffade natten till måndagen i Skaraborg.

Skalvet, samt ett relativt stort efterskalv, inträffade omkring fem kilometer sydöst om Varnhem och kändes i ett större område runt Skövde, Tidaholm, Falköping, Skara och Lidköping.

Annons

– Det var ett relativt djupt skalv, det skedde nere på 25 kilometers djup i jordskorpan, och då känns de kanske inte lika mycket men över ett ganska långt område, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet, till P4 Skaraborg.

Skalvet, med en magnitud på 2,4, inträffade vid 02.32. Drygt 20 minuter senare kom dessutom ett efterskalv med en magnitud på 1,7, uppger Svenska nationella seismiska nätet.

– Det är inte ett helt ovanligt skalv. Vi har fem-sex-sju jordskalv av den här storleken i Sverige varje år, säger Björn Lund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons