Annons

Medicin mot patientens vilja – får skadestånd

Vård • Publicerad 1 februari 2022
Justitiekanslern, som företräder staten, hävdade att medicinering vid rättspsykiatrisk vård kan ”ges utan patientens samtycke, om det bedöms som nödvändigt”. Arkivbild.
Justitiekanslern, som företräder staten, hävdade att medicinering vid rättspsykiatrisk vård kan ”ges utan patientens samtycke, om det bedöms som nödvändigt”. Arkivbild.Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB/TT

Vid minst fem tillfällen fick en patient inom rättspsykiatrin medicin injicerad mot sin vilja. Nu tilldöms han skadestånd, rapporterar Smålandsposten.

Patienten har hävdat att det rör sig om hela 28 injektioner av antipsykosläkemedel som gjorts mot hans vilja. Själv befarade han att medicinen är hälsovådlig och kan förkorta livet, vilket han ska ha påtalat vid varje tillfälle. Han stämde staten eftersom det inte funnits möjlighet att överklaga läkarens beslut.

Justitiekanslern (JK), som företräder staten, hävdade att medicinering vid rättspsykiatrisk vård kan ”ges utan patientens samtycke, om det bedöms som nödvändigt”. JK påpekade också att patienten har möjlighet att vända sig till Inspektionen för vård och omsorg. Men tingsrätten håller med patienten om att hans rättigheter enligt Europakonventionen har blivit kränkta. Detta ska ha skett vid minst fem tillfällen och domstolen utdömer därför 8 000 kronor i skadestånd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons