Annons

Sjömina röjd i Stockholms skärgård

En svensktillverkad sjömina från andra världskriget sprängdes av Försvarsmaktens ammunitionsröjare utanför Muskö i Stockholms skärgård i måndags.
Omkring 50 000 sjöminor kan finnas kvar i Östersjön och på Västkusten efter världskrigen.
Försvar • Publicerad 6 september 2022
Den svensktillverkade minan, av modell F31, tros ha placerats ut under andra världskriget.
Den svensktillverkade minan, av modell F31, tros ha placerats ut under andra världskriget.Foto: Försvarsmakten/TT

En privatperson upptäckte minan, som låg och flöt i vattnet på fjärden Mysingen öster om Muskö. Marinens röjdykare skickades till platsen och efter en inspektion beslutade de sig för att spränga den.

– Man tog ned den under vattnet, apterade en sprängladdning intill minan och fjärrutlöste den. Av detonationen att döma innehöll den någon form av sprängämnen.

Annons

Den svensktillverkade minan, av typen F31, tros ha placerats ut under andra världskriget.

Cirka 175 000 minor fälldes under de båda världskrigen i Östersjön och Västerhavet. Uppskattningsvis kan omkring 50 000 finnas kvar på botten, enligt Försvarsmakten.

– Det är ganska ovanligt att de flyter, men det händer. Oftast ligger de på botten och rullar, säger Adamsson.

Att privatpersoner rapporterar in händelser händer mellan fem till tio gånger per år, enligt Adamsson.

– Om man hittar något som man tror kan vara farligt eller på något sätt behöver tas om hand om ska man kontakta Polismyndigheten, som i sin tur kontaktar oss. Man får gärna ta en bild. Man ska absolut inte röra dem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons