Annons

Sista VM-kvalchansen för stjärnskottet

Bara sju svenska simmare är ännu så länge VM-klara.
Den här veckan är sista chansen då flera aspiranter med Victor Johansson i spetsen tävlar i Mare Nostrum.
Simning • Publicerad 10 juni 2019
Victor Johansson. Arkivbild.
Victor Johansson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Victor Johansson har varit svensk simnings stjärnskott de senaste åren – EM-femma på 400 meter fritt i fjol – och har slaktat svenska rekorden på 800 och 1 500 meter fritt i sin väg mot världseliten.

Men efter en ryggskada i vintras, som stoppade honom från kortbane-VM, har resultaten uteblivit.

Annons

Den 20-årige Jönköpingssimmaren flyttade i höstas till USA för att kombinera simsatsningen med studier på University of Southern California. Han försökte VM-kvala på kanadensiska mästerskapen i våras, men missade då.

Nu simmar han både i franska Canet (200, 400 och 800 meter fritt) på tisdag och onsdag och i Barcelona till helgen.

– Jag har pratat med honom och hans coach och träningen har gått väldigt bra. Han har varit på höghöjdsläger och tränat med det italienska landslaget. Han mår bra i ryggen och ser fram emot att tävla, säger Sandmark.

– Han har förändrat träningen en del i och med hans flytt till USA, jag skulle vilja se honom tillbaka till de tider han brukar göra. Han har inte gjort sig själv rättvisa.

Förlängde VM-chansen

Förbundskaptenen presenterade VM-truppen efter Swim Open i Stockholm i april, men efter många svaga resultat sträckte Sandmark ut tiden för att kvala in till och med de traditionella Mare Nostrum-tävlingarna.

VM avgörs i sydkoreanska Gwangju 21-28 juli och med drygt ett år kvar till OS i Tokyo ser det inte jätteljust ut bakom superstjärnan Sarah Sjöström.

Fem av de hittills sju uttagna är damer och formerar också lag på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley.

Förhoppningen om ett svenskt herrlag på 4x200 meter fritt – med Johansson som ankare – finns dock kvar. Samtliga aktuella herrar simmar 200 meter fritt i Canet.

Samtidigt jagar bröstsimmerskan Jessica Eriksson en VM-plats under de australiska VM-uttagningarna i Brisbane den här veckan.

Sjöström vilar

Större delen av det svenska landslaget, även de VM-uttagna, slipar formen i Mare Nostrum. Däremot stod de flesta över öppningen i Monaco i helgen.

Sarah Sjöström vilar dock efter sitt intensiva tävlande i penningstinna Champions swim series och USA-baserade Louise Hansson står också över. Sjöström slipar VM-formen i SM i Malmö 28 juni-2 juli.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons