Annons

Sifo: MP över spärren

Politik • Publicerad 12 mars 2021
Märta Stenevi valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet i slutet av januari. Partiet hamnar nu ovanför riksdagsspärren i en Sifomätning. Arkivbild.
Märta Stenevi valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet i slutet av januari. Partiet hamnar nu ovanför riksdagsspärren i en Sifomätning. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Väljarstödet för Miljöpartiet ökar och partiet klättrar för första gången på flera månader över riksdagsspärren, enligt Sifos opinionsmätning som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Miljöpartiet ökar med 0,6 procentenheter och hamnar på 4,2 procent. Partiet bytte språkrör i slutet av januari.

Annons

– Man ska inte dra för stora växlar, men det är klart att det alltid är en lättnad att befinna sig över strecket jämfört med exempelvis Liberalerna som är klart under, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till GP.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni lanserade partiets linje att verka för en borgerlig regering mitt i mätperioden, men det ger inget avtryck utan partiet får 2,8 procent. Även för KD finns anledning till oro. Partiet ligger nära riksdagsspärren med 4,4 procent.

Miljöpartiets ändrade väljarstöd är den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen.

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna enligt Sifos marsmätning (skillnad från förra månadens mätning inom parentes).

Socialdemokraterna 27,2 procent (-0,4)

Vänsterpartiet 9,7 procent (-0,3)

Miljöpartiet 4,2 procent (+0,6)

Moderaterna 22,9 procent (-0,6)

Centerpartiet 8,8 procent (+0,7)

Liberalerna 2,9 procent (+0,1)

Kristdemokraterna 4,4 procent (+0,1)

Sverigedemokraterna 18,4 procent (-0,4)

Mätningen bygger på intervjuer med 7 711 personer som gjorts 1 mars – 11 mars 2021 via telefon och webbpanel. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Källa: Sifo/GP/SvD

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons