Annons

Sicilianskt "maffiamord" förbryllar i Liège

Utåt sett var det rena maffiaavrättningen, som hämtad från en film.
Fast varför?
Såväl offer som motiv och gärningsman förbryllar fullständigt i ett av Belgiens mest märkliga kriminalfall.
Belgien • Publicerad 4 februari 2020
Liège är Belgiens femte största stad och ligger vid floden Meuse (Maas) i östra delen av landet. Ett mystiskt mord ägde rum här 2017. Arkivbild..
Liège är Belgiens femte största stad och ligger vid floden Meuse (Maas) i östra delen av landet. Ett mystiskt mord ägde rum här 2017. Arkivbild..Foto: Wiktor Nummelin/TT

Tidigt på morgonen den 22 oktober 2017 sitter Salvatore Catalano som vanligt och dricker sitt morgonkaffe på ett café i östbelgiska Liège.

In kliver en man helt klädd i svart, med mörka solglasögon. Han går direkt fram till 65-årige Catalano, drar fram en halvautomatisk pistol och skjuter honom först i bröstet, sedan i huvudet. Så vänder han på klacken och försvinner igen, utan ett ord.

Annons

Via övervakningskameror går det ändå att följa honom in på en sidogata, varifrån han strax rullar iväg i en Mercedes.

Snabbt gripen

Allt tar bara fyra minuter och polisens första misstankar går naturligt nog mot en uppgörelse inom den undre världen.

Vid första anblicken förstärks det dessutom när bilägaren snabbt kan gripas, med mordvapnet fortfarande intill sig, och visar sig vara en 58-årig Giuseppe Ficarrotta, bördig från samma ort på Sicilien som den mördade.

Fast någonstans där har polisen redan börjat grubbla. Och det gör de än, trots två års utredande och en nyligen avslutad rättegång.

I fredags dömdes visserligen Ficarrotta till 20 års fängelse för mordet på Catalano. Men juryn var oenig och mängder av frågetecken återstår.

Okänt motiv

Ingen av de inblandade har någon känd bakgrund inom kriminella kretsar.

Den mördade hade efter sin mors död i många år kämpat med en djup depression. Hans ständiga tårar och ledsamhet hade till och med fått honom portad från vissa caféer, på grund av hans negativa inverkan på andra kunder.

Den utpekade mördaren är i sin tur anställd på ett av stadens muséer där han i 25 års tid spelat marionetteater för barn.

De få kopplingarna mellan dem har inte gett några ledtrådar. Bådas fäder invandrade från Sicilien som gruvarbetare och under ett tiotal år på 1960- och 70-talet bodde familjerna ett hundratal meter från varandra på samma gata, nära mordplatsen.

Varken gamla grannar eller anhöriga har emellertid kunnat peka på något som skulle kunna utgöra ett motiv.

Medan han sov?

Annons

I Ficarrottas dator har dock hittats spår av nätsökningar på "maffia", namnet Catalano och den gamla gemensamma gatan.

Men varför finns fortsatt inget svar på.

De psykologer som utrett honom säger sig inte ha hittat något tecken på psykisk sjukdom, även om hans son misstänker det.

Själv nekar han bestämt till alltihop och hävdar att någon måste ha gått in till honom medan han sov och stulit både bil och vapen, och sedan lämnat tillbaka det.

– Sen åkte jag en sväng med bilen och tog vapnet med mig för att ingen skulle stjäla den igen. Jag är dockspelare. Jag skulle aldrig kunnat döda på det här sättet, förklarade han under rättegången, enligt tidningen Le Soir.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons