Annons

Shell-aktien tar stryk efter vinstvarning

Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2022
Shell-aktien tar stryk på Londonbörsen. Arkivbild.
Shell-aktien tar stryk på Londonbörsen. Arkivbild.Foto: Frank Augstein AP/TT

Oljebolaget Shell rapporterar om hård marginalpress i tredje kvartalet i en färsk vinstvarning. Aktien faller drygt 3 procent på Londonbörsen.

Beskedet om att vindarna har vänt kommer efter två rekordkvartal i rad för Shell och sedan EU:s energiministrar så sent som förra veckan gjort upp om vad som kallas solidaritetsavgifter à 33 procent på övervinster inom oljeindustrin.

Annons

Enligt Shell har bland annat marginalen på oljeraffinering fallit till 15 dollar per fat, ned från 28 dollar per fat under föregående period. Samtidigt är resultatet från handeln med gas betydligt sämre i tredje än i andra kvartalet.

Sammantaget kan marginalpressen inom kemikalieverksamheten och raffineringen dra ned resultatet för tredje kvartalet med två miljarder dollar, enligt Shell.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons