Annons

Fotade och förgrep sig på barn på beställning

Männen beställde bilder på barn i sexuellt syfte. Kvinnorna ordnade detta med hjälp av barn i deras närhet, mot betalning.
Nu åtalas sex personer för sexualbrott som är mer vanliga i internationella ärenden.
Brott • Publicerad 8 maj 2019
Åklagarna Emelie Källfelt, Annika Wennerström och kriminalinspektör Liz Berglund vid en pressträff om åtalet. På bildskärmen syns en grafik över de misstänktas kontakter med varandra.
Åklagarna Emelie Källfelt, Annika Wennerström och kriminalinspektör Liz Berglund vid en pressträff om åtalet. På bildskärmen syns en grafik över de misstänktas kontakter med varandra.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var via legala sajter för dejting eller porr som de tre männen fick kontakt med kvinnorna. Efter ett tag har det framkommit vad männen egentligen letat efter: barn.

Tre kvinnor har nu åtalats för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. En av dem, en 36-åring, misstänks också för grova sexuella övergrepp och våldtäkt mot barn. Åklagaren Emelie Källfelt beskriver kvinnornas roll som producenter.

Annons

– Det är de som haft tillgång till barnen, och det är de som dokumenterat antingen poseringar eller övergrepp och sedan skickat till en konsument, säger hon.

Ekonomiskt motiv

Åklagarna beskriver männen som konsumenter av materialet, som exempelvis kan ha bestått av bilder och filmer på barn som sover eller byter om. En del av materialet visar också hur barn förmåtts begå olika sexuella handlingar på sig själv, eller hur den 36-åriga kvinnan förgriper sig på dem.

För materialet har kvinnorna fått betalt. Bilder kunde ge några hundra kronor, medan filmerna kostade mer. Kvinnorna själva har uppgett att motiven varit ekonomiska. Bekräftelse har varit en annan drivkraft, enligt åklagarna.

Samtliga tolv barn som utsatts för sexualbrott är identifierade och är i förskole- och skolålder. Vilken relation de har till de misstänkta vill Källfelt dock inte gå in på.

– Det har enbart att göra med att vi inte tycker det är lämpligt med tanke på barnens bästa, säger hon.

Rättsliga frågor

De misstänkta kommer från Stockholms län, Gävleborgs län, Blekinge och Östergötland.

Fallet är speciellt både med tanke på tillvägagångssätt och att det finns kvinnor bland de misstänkta. Det finns också rättsligt intressanta frågeställningar. Enligt de ansvariga åklagarna finns en svängning i praxis där man gör skillnad på live-sända och förinspelade övergrepp. Hur handlingen bedöms får stor betydelse för längden på straffet.

– Vi funderar på vad det krävs för att du ska dömas som gärningsman också för förinspelade övergrepp fullt ut. Det finns ett krav som säger att du ska vara närvarande vid ett övergrepp, och då undrar vi vad närvarande betyder, säger Emelie Källfelt.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons