Annons

Sex avvisade i dansk gränskontroll mot Sverige

Danmark • Publicerad 7 februari 2020
Sedan den 12 november utför dansk polis stickprovskontroller på resenärer från Sverige. Arkivbild.
Sedan den 12 november utför dansk polis stickprovskontroller på resenärer från Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under Danmarks två första månader av gränskontroll mot Sverige undersöktes 3 136 personer – sex blev avvisade, visar statistik från Rigspolitiet som danska TV2 tagit del av.

– De nya siffrorna understryker ännu en gång att den här gränskontrollen inte gör någon nytta. Det är symbolpolitik, säger Kristian Hegaard från socialliberala Radikale venstre till tv-stationen.

Annons

Polisen å sin sida framhåller att kontrollerna inte i första hand handlar om att avvisa personer som vill resa in i Danmark, utan görs för att avskräcka kriminella och samla in information.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Jeppe Bruus framhåller att det inte har varit en enda explosion i Köpenhamn sedan kontrollerna infördes.

– Vi ska komma ihåg vad som är syftet med det här. Vi vill avskärma oss från den kriminalitet vi ser i Sverige, säger han till TV2.

Gränskontrollen utförs i stickprovsform. Under perioden 12 november till 6 januari var polisen ute 68 gånger för att utföra kontroller vid gränsen mot Sverige vid Öresundsbron och färjelägena i Rönne, Helsingör, Fredrikshavn och Grenå.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons