Annons

Sex åtalas efter läktartragedin i Indonesien

Sex personer har åtalats efter läktartragedin i Indonesien i helgen då 131 personer dog.
Indonesien • Publicerad 6 oktober 2022
Folk lägger ner blommor utanför fotbollsstadion där tragedin inträffade.
Folk lägger ner blommor utanför fotbollsstadion där tragedin inträffade.Foto: Dicky Bisinglasi/AP/TT

De sex åtalade – tre poliser och tre säkerhetsansvariga på arenan – anklagas för försumlighet som lett till dödsfallen.

Två av poliserna ska ha beordrat kollegor att använda tårgas mot läktarna, den tredje åtalas för att inte ha stoppat sina kollegor.

Annons

Om de sex döms riskerar de upp till fem års fängelse. Totalt ska elva poliser ha använt tårgas och åklagare uppger att fler kan komma att åtalas.

Hård kritik har riktats mot polisens agerande under den ödesdigra kvällen. De har själva beskrivit katastrofen som "ett upplopp" och säger att två poliser dödades. Av överlevande anklagas polisen för att ha överreagerat.

Det var i lördags då fotbollslaget Arema FC tog emot rivalen Persebaya Surabaya hemma på Kanjuruhan stadium i Malang som tragedin inträffade.

Efter Aremas 2–3-förlust stormade missnöjda hemmasupportrar planen och panik utbröt när polis svarade med att skjuta tårgas. De flesta som dog kvävdes eller trampades till döds i det kaos som uppstod när de försökte fly polisens tårgas.

I måndags avskedades Malangs polischef, nio poliser har stängts av och ytterligare 19 poliser är under utredning efter arenakatastrofen, varav tre alltså åtalats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons