Annons

Hade sprängmedel i lägenhet – sex anhållna

När polisen slog till mot en lägenhet i Helsingborg hittades sprängmedel.
Sex personer har nu anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
Brott • Publicerad 7 februari 2020
Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg, möter journalister efter att sex personer anhållits misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg, möter journalister efter att sex personer anhållits misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.Foto: Johan Nilsson/TT
Några timmar efter polisens tillslag mot en lägenhet i Helsingborg skedde en explosion vid socialförvaltningens lokaler.
Några timmar efter polisens tillslag mot en lägenhet i Helsingborg skedde en explosion vid socialförvaltningens lokaler.Foto: Johan Nilsson/TT

De sex personerna som är anhållna befann sig i lägenheten när polisen genomförde en planerad husrannsakan i flerbostadshuset i Helsingborg under gårdagskvällen.

– Där påträffade man även sprängmedel och tillbehör för att kunna spränga, säger Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg.

Fick evakueras

Annons

Personerna, som är i 20- till 30-årsåldern, misstänks även för brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor.

Ett tjugotal personer fick evakueras från bostadshuset i några timmar i väntan på att det nationella bombskyddet kunde ta hand om sprängmedlet.

Insatsen gjordes inom ramen för den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost, där polisen i region Syd har förstärkning från andra polisregioner i Sverige.

– Vi har ett offensivt förhållningssätt för att dämpa och ta bort sprängningarna som sker nationellt, regionalt och även här i Helsingborg, säger Sven Holgersson.

Kraftig explosion

Några timmar senare, vid 01-tiden natten till fredag, skedde en explosion vid socialförvaltningens lokaler i centrala Helsingborg.

– Det var en kraftig detonation. Det var materiella skador. Ingen person skadades fysiskt. Vi har ingen misstänkt gripen, säger Sven Holgersson.

TT: Vet ni om socialförvaltningen eller personal där har utsatts för hot?

– Det är inget jag känner till just nu, säger Holgersson.

Explosionen var den andra under den här veckan i Helsingborg. Natten till måndag skedde en detonation vid en fastighet i området Drottninghög. Skador på entrédörr och trapphus uppstod, men ingen person skadades. Ingen misstänkt är gripen för den explosionen.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons