Annons

Seriemord på Cypern – polischefen sparkas

Polischefen på Cypern har fått sparken i spåren av att fyra kvinnor hittats mördade på ön de senaste veckorna.
Zacharias Chrysostomou kickas sedan polisarbetet i ärendena utsatts för hård kritik.
Cypern • Publicerad 3 maj 2019
Cyperns president Nicos Anastasiades. Arkivbild.
Cyperns president Nicos Anastasiades. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

En 35-årig militär har i medierna kallats Cyperns första seriemördare sedan han erkänt sju mord på utländska kvinnor och flickor, varav fyra kvinnor har hittats döda.

Nu har president Nicos Anastasiades sparkat polischefen sedan polisarbetet kritiserats för senfärdighet och uppenbart ointresse orsakat av fördomar eller rasism.

Annons

Anhöriga till en av de försvunna kvinnorna har beskrivit hur de upplevde att polisen inte tog fallet på allvar. När kvinnan anmäldes försvunnen fick de höra att hon förmodligen bara hade tagit sig till en annan del av ön.

Morden ska ha utförts under en period av nästan tre år, och enligt presidenten sparkas Chrysostomou på grund av polisens "uppenbara försumlighet och åsidosättande av plikten". Presidenten skriver också att om utredningarna kring anmälda försvinnanden skötts korrekt hade "fruktansvärda brott som chockat Cypern kunnat avstyras".

Offentliggörandet av att polischefen får gå kommer dagen efter att justitieminister Ionas Nicolau avgick med hänvisning till morden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons