Annons

Valseger för Serbiens populistledare Vucic

Serbiens sittande president, högerpopulisten Aleksandar Vucic, har utropat seger i söndagens val.
En första rösträkning bekräftar att han i ytterligare fem år får behålla makten.
Serbien • Publicerad 4 april 2022
Serbiens sittande president Aleksandar Vucic utropade sent på söndagskvällen seger i landets president- och parlamentsval.
Serbiens sittande president Aleksandar Vucic utropade sent på söndagskvällen seger i landets president- och parlamentsval.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

– Stort tack till Serbiens medborgare. Jag är oändligt stolt och oändligt glad, utbrast Aleksandar Vucic sent på söndagskvällen.

En första rösträkning bekräftar Vucics redan utannonserade seger. Men det sena offentliggörandet av resultatet kritiserades hårt av oppositionen, som kallade fördröjningen skandalös och ansåg att den gav Vucic tolkningsföreträde.

Annons

Oppositionen hävdar också att omfattande oegentligheter har ägt rum under valdagen, något som de styrande populisterna förnekar.

Putin säger grattis

Vucic, som i olika positioner styrt Serbien i tio år, har sedan Rysslands invasion av Ukraina balanserat mellan att uttala sitt stöd för fred samtidigt som han undvikit att dras in i direkta sanktioner mot Ryssland och president Vladimir Putin, som han stått nära en längre tid.

Putin har under måndagen skickat ett telegram där han gratulerar Vucic till segern, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

"Jag förväntar mig att dina ageranden som statsöverhuvud kommer att främja ännu starkare band av strategiskt partnerskap mellan våra länder", hälsar Putin.

Enligt de första siffrorna från den serbiska valmyndigheten får Vucic närmare 60 procent av rösterna. 52-åringens parti SNS, som har haft makten sedan 2012, har även fått 43 procent av rösterna i parlamentsvalet.

Oppositionell chans lokalt

Men även om Vucic och hans parti behåller greppet om makten nationellt så har oppositionen fortfarande möjlighet att säkra en del segrar på lokal nivå. Huvudstaden Belgrad, där rösterna fortfarande räknas, kan till exempel tillfalla oppositionen vilket skulle innebära ett hårt slag för Vucics styre.

För första gången har också ett grönt vänsterparti kommit in i parlamentet.

Valdeltagandet i söndagens val var nästan 60 procent, vilket är högre än det varit de senaste åren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons