Annons

Separatiststyre i Nagorno-Karabach ger upp

Separatiststyret i Nagorno-Karabach upplöser sig till årsskiftet, rapporterar AP. Den inofficiella republiken kommer alltså inte att finnas mer.
Nagorno-Karabach • Publicerad 28 september 2023
Över 65|000 armenier har hittills flytt från Nagorno-Karabach till Armenien. Arkivbild.
Över 65|000 armenier har hittills flytt från Nagorno-Karabach till Armenien. Arkivbild.Foto: Vasily Krestyaninov/AP/TT

Över 65 000 armenier har hittills flytt från Nagorno-Karabach till Armenien sedan Azerbajdzjan förra veckan inledde en blixtoffensiv i regionen, som främst är befolkad av etniska armenier. Det uppger armeniska myndigheter.

Cirka 120 000 etniska armenier bodde i Nagorno-Karabach före Azerbajdzjans offensiv.

Annons

Strömmen av flyktingar fortsätter också kontinuerligt från regionen.

Samtidigt rapporteras att Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har besökt staden Jebrail i Nagorno-Karabach, enligt hans kansli.

Det är inte specificerat när besöket ägde rum, men det ska ha varit presidentens första till regionen sedan Azerbajdzjans blixtoffensiv förra veckan.

Enligt presidentkansliet ska Aliyev ha besökt staden för att inspektera byggnadsarbeten.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men har sedan Sovjetunionens upplösning i praktiken varit en självstyrande fristad för etniska armenier.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons