Annons

Seoul: Nordkorea sköt in i marin buffertzon

Nordkorea har avfyrat artillerigranater in i en buffertzon till havs, enligt sydkoreansk militär. Omkring 130 salvor avlossades samtidigt från två olika platser, en på Nordkoreas västkust och en på östkusten.
Nordkorea • Publicerad 5 december 2022
Nordkoreas ledare Kim Jong Un överser tillsammans med sin dotter vid ett robottest den 18 november. Arkivbild från den statliga nyhetsbyrån KCNA.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un överser tillsammans med sin dotter vid ett robottest den 18 november. Arkivbild från den statliga nyhetsbyrån KCNA.Foto: KCNA/AP/TT

Enligt Sydkorea är det ett "tydligt brott" mot överenskommelsen från 2018 om en buffertzon. Ingen granat har dock gått över gränsen mellan länderna, enligt stabsledningen i Sydkorea.

Nordkorea har skjutit granater in i buffertzonen flera gånger de senaste månaderna.

Annons

Sydkorea har i sin tur gett flera "varningar" och förstärker sin beredskap, meddelar militären.

"Vår militär stärker sin beredskap som förberedelse för nödsituationer samtidigt som vi följer relaterad utveckling under nära samarbete mellan Sydkorea och USA", skriver militären.

Nordkorea hävdar dock att uppskjutningarna var en vedergällningsvarning mot vad landet beskriver som flera beskjutningar från syd.

Militären i Sydkorea nämner inte några övningar i sitt uttalande men enligt lokala uppgifter har sydkoreanska och amerikanska militärer genomfört skjutövningar i området.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons