Annons

Biden ska börja få del av underrättelser

Joe Biden måste få tillgång till daglig underrättelseinformation. Det kräver allt fler republikanska senatorer – och nu säger den blivande presidentens medarbetare att Biden ska börja få informationen i nästa vecka.
USA • Publicerad 13 november 2020
Lindsey Graham, republikansk senator från South Carolina i USA.
Lindsey Graham, republikansk senator från South Carolina i USA.Foto: Susan Walsh/AP/TT
Den republikanske senatorn John Cornyn från Texas. Arkivbild.
Den republikanske senatorn John Cornyn från Texas. Arkivbild.Foto: Erin Schaff/The New York Times/AP/TT

Den republikanske presidenten Donald Trump vill inte erkänna sig besegrad, och har hittills vägrat låta demokraten Biden ta del av säkerhetsinformation.

USA:s president får dagligen en underrättelseuppdatering, för att hållas à jour med världsläget. Det brukliga är att en tillträdande president också får ta del av denna, och trycket har vuxit på Trump att tillåta det.

Annons

Republikanen James Lankford, som leder senatens etikutskott, gav tidigare i veckan Trump tidsfrist till fredagen att ge med sig. Och nu ansluter sig alltfler republikanska senatorer, däribland John Cornyn, Ron Johnson, Chuck Grassley och Lindsey Graham.

– Ja, det tycker jag att han ska, svarade Graham, känd som en av de mäktigaste Trump-lojalisterna, på CNN:s fråga om Biden ska få informationen.

Redan skadats

Och på fredagen sade Jen Psaki, Bidens övergångsansvariga medarbetare, att hennes chef ska få ta del av underrättelseinformation med början i nästa vecka.

Samtidigt anser Psaki att det faktum att informationen har dröjt redan kan ha skadat Bidens förmåga att styra när han väl har tillträtt i januari nästa år.

– Det har gått sex dagar men för varje dag som går blir det mer oroande att vår (den nya administrationens) grupp för nationell säkerhet och den valde presidenten och den valde vicepresidenten inte har tillgång till dessa hotbedömningar, underrättelseorienteringar, realtidsinformation om våra åtaganden runt om i världen. För, du vet, du vet inte vad du inte vet, säger hon.

"I full fart"

Många anser att Vita husets vägran att låta Biden få informationen beror på att det underförstått kan uppfattas som ett erkännande av att demokraten kommer att koras till segrare i presidentvalet.

Men John Cornyn vill inte kännas vid att hans och övriga republikanska senatorers krav innebär något erkännande av Bidens valseger.

– Jag ser det inte som något riskfyllt förslag, det ingår helt enkelt i övergångsperioden. Och om han (Biden) vinner till slut måste de få möjlighet att starta i full fart, säger senatorn till reportrar i kongressen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons