Annons

Fortsatt ovisst i kampen om senaten

Lite i skuggan av presidentkampen ska 35 stolar i den viktiga senaten tillsättas i det amerikanska valet. Demokraterna behöver vinna minst tre av på förhand jämna val för att kunna ta makten i kammaren.
USA • Publicerad 4 november 2020
Cathy Harrison, som stöder republikanen Kelly Loeffler i Georgia, ber till högre makter om att valet ska gå hennes väg. Loeffler vann och får gå till nytt val i januari.
Cathy Harrison, som stöder republikanen Kelly Loeffler i Georgia, ber till högre makter om att valet ska gå hennes väg. Loeffler vann och får gå till nytt val i januari.Foto: Tami Chappell/AP/TT
Republikanen Lindsey Graham firar segern i South Carolina med sin supportrar.
Republikanen Lindsey Graham firar segern i South Carolina med sin supportrar.Foto: Meg Kinnard/AP/TT

Den blå vågen, där Demokraterna inte bara skulle vinna presidentvalet utan även ta över senaten ser ut att bara bli ett litet skvalp, även om Joe Biden skulle bli USA:s näste president.

Inför nattens val dominerades senaten, en av två kammare i USA:s kongress, av Republikanerna med majoriteten 53 mot 47, och Demokraterna hoppades ta över det övertaget.

Annons

Om tre eller fyra av de 35 platser som stod på spel bytte parti skulle partiet kunna styra närmast obehindrat. Men för varje senatsval som utropades såg ett skifte allt mindre troligt ut.

Graham öppnar för samrbete

Populäre George Hickenlooper, tidigare guvernör, vann visserligen i Colorado. Men det övertaget kvitterades när förre football-tränaren Tommy Tuberville besegrade den sittande demokratiske senatorn Doug Jones i Alabama.

– Det är dags att vi lägger den giftiga retoriken och den här erans farliga politiken bakom oss. Det är tydligt att väljarna vill att vi vänder blad, säger Hickenlooper i ett tal på sin facebook-sida.

Och i Iowa, Kansas, Texas, Montana och South Carolina vann de i olika grad hotade republikanska senatorerna. I den sistnämnda delstaten var det omskrivne Lindsey Graham som vann, och även han ville betona enande i stället för splittring.

– Till mina vänner och fiender i det demokratiska partiet vill jag säga att om ni vill mötas i mitten så hittar ni mig där, säger Graham på sin valvaka enligt Washington Post.

– Det här har varit överväldigande. Jag har aldrig blivit utmanad på det här sättet, och jag har aldrig känt ett större stöd.

McConnell återvald

En annan senator känd långt utanför de mest politiska kretsarna, senatsledaren Mitch McConnell från Kentucky, behöll också sin plats, vilket var med väntat.

Om han får behålla sin plats som senatsledare är alltså fortsatt ovisst. Vid klockan 08 svensk tid återstod en handfull ovissa senatsval. Ett av dem, i Georgia, avgörs först i januari.

Demokraterna behöver vinna fyra av dessa för att återfå kontrollen av senaten, eller tre om Joe Biden vinner presidentvalet. Då får Demokraterna fördel av att i Kamala Harris ha en vicepresident med sin röst kan bryta dödläget 50–50.

Och det kan vara viktigt. Att vinna presidentvalet men förlora senaten kan jämföras med att köpa en ny lyxbil, men inte få nyckel till den. Det kan vara fint och något att vara stolt över, men det går inte att få så mycket vettigt gjort.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en missvisande uppgift om en person som skulle ta plats i senaten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons