Annons

Senaste kontroverserna kring Sabuni

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgick oväntat på fredagen utan att egentligen förklara varför.
Flera av hennes uttalanden på senare tid har dock har dock lett till kritikstormar.
Politik • Publicerad 8 april 2022
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar på fredagen att hon avgår som partiledare.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar på fredagen att hon avgår som partiledare.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni meddelade på fredagen att hon avgår som Liberalernas partiledare bara månader före valet i september.

Det var sommaren 2019 som Sabuni återvände till politiken efter sex år inom näringslivet. Sedan dess har kritiken mot henne regnat tätt, både internt och externt.

Annons

Senast handlade det om att hon i ett filmat samtal med med Ulf Kristersson (M) sade att hon skulle fly till Norge i händelse av krig. Det fick bland annat ledarskribenter att fundera över Sabunis ansvarskänsla som partiledare.

I onsdags sade Sabuni till DN att uttalandet handlade om ett tankeexperiment.

– Jag skulle vilja vara ute på landet, närmare familjen, om jag får experimentera i tanken. Men det är inte svaret på vad jag faktiskt skulle göra, sade hon till DN.

Januariavtalet

Tidigare i år gick Sabuni ut i SVT och sade att Januariavtalet skapades med ett enda syfte – att skada Socialdemokraterna. Sabuni sade att målet var att få in politik som inte gynnade Socialdemokraterna.

– Det var värnskatten, det gillade de inte – det skulle vara där. Fri hyressättning för nyproduktion, det gillade de inte – det skulle vara där. LAS-reformer, jätteviktigt och bra för oss, men det gillar de inte – det skulle vara där, sade Sabuni till SVT:s 30 minuter.

Efter detta uppstod stark intern kritik, och Sabuni anklagades bland annat för att förvanska historieskrivningen.

Januariavtalet var en sakpolitisk uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som ingicks 2019 för att lösa den besvärliga regeringssituationen som uppstod 2018. Då hade Sverige varit utan regering i mer än tre månader. Avtalet revs upp sommaren 2021.

Sabuni tog över som liberalledare några månader efter att avtalet kom till. Liberalerna meddelade i mars 2021 att man ville lämna januariavtalet, vilket också bidrog till skarp kritik mot Sabuni inom det egna partiet.

Kjollängder i skolan

I samma SVT-program sade Sabuni att den svenska skolan har för få ordningsregler. Då tillfrågades hon om hennes inställning till att mäta kjollängder på skolor.

– Jag menar att barn behöver ramar. Jag tycker att Engelska skolan med sina ordningsregler gör många av de här barnen en tjänst, sade hon till SVT.

Annons

Sabuni fick frågan eftersom friskolan Engelska skolan i Täby mätte längden på flickors kjolar och tvingade dem att skyla sig.

Liberalerna har meddelat att tidigare förste vice partiordförande Johan Pehrson efterträder Sabuni som ny partiledare.

Sabuni har själv inte svarat på några frågor om hennes avgång.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons