Annons

Regeringen beredd med fler coronaåtgärder

Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att stoppa en andra coronavåg.
Även om det inte går att stänga ner Sverige som andra länder gjort är fler åtgärder att vänta.
Politik • Publicerad 11 november 2020
Regeringen vill stoppa alkoholförsäljningen på krogen sent på kvällen. Arkivbild,Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

På onsdagen meddelade regeringen att alkoholförsäljning på krogen kommer att förbjudas efter klockan 22. Det är en av flera åtgärder som regeringen undersökt för att försöka begränsa smittspridningen. Regeringskansliet “vänder på varje sten”, säger en källa med insyn till TT.

På senaste tiden har flera länder i Europa infört tuffa restriktioner för att stoppa den eskalerande smittspridningen. I Sverige har strategin framförallt varit att få människor att frivilligt följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och regeringens uppmaningar.

Annons

Men nu höjs röster för skärpta och tvingande åtgärder även i Sverige. Verktygslådan är dock begränsad, åtminstone vad gäller skarpa förbud.

– Det finns ingen generell rätt för regeringen att vidta speciella åtgärder i kriser, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.

– Inskränkningen måste alltid stå i proportion till det man vill uppnå, och åtgärderna måste faktiskt leda till de effekter man vill nå.

Ingen lockdown

Någon nedstängning likt andra länder kan inte genomföras här med nuvarande lagstiftning. Att exempelvis införa utegångsförbud, som flera europeiska länder har gjort, är inte möjligt. Samma sak om regeringen skulle vilja förbjuda inrikes resor.

Orsaken är att medborgarnas rörelsefrihet är skyddad i grundlagen. Den är dock möjlig att begränsa om riksdagen stiftar en särskild lag. Det tar dock tid.

Att stänga alla restauranger, barer och kaféer, som görs på flera håll i Europa, är inte heller möjligt med nuvarande lagar. Det krävs i så fall lagändringar.

Regeringen har hittills genomfört några tvingande åtgärder. Publik och deltagare vid till exempel demonstrationer, kultur- och idrottsevenemang har begränsats. Det har gjorts med stöd av ordningslagen och ytterligare begränsningar kan vara aktuella, har statsminister Stefan Löfven (S) sagt.

Besöksförbud har införts på äldreboenden med stöd i socialtjänstlagen. Det nationella förbudet upphävdes dock tidigare i höstas, men kan införas igen om det bedöms vara nödvändigt, uppger regeringen.

I våras ändrades skollagen så att regeringen kan stänga grundskolor och gymnasieskolor. Den stängning av gymnasieskolor som gjordes var dock på frivillig väg på rekommendation från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Måste hålla länge

Både regeringen och Folkhälsomyndigheten har hittills ansett att en strategi med rekommendationer är mer långsiktigt hållbar om folk ska orka hålla i under en lång pandemi.

Annons

Men regeringen vill ha möjlighet att göra mer. I våras drev man igenom en tillfällig lag som gav regeringen rätt att snabbt meddela särskilda föreskrifter för att exempelvis stänga köpcentrum, barer, nattklubbar, restauranger, kaféer, gym, bibliotek och museer för att hindra smittspridning. Även järnvägsstationer, flygplatser, hamnar och annan infrastruktur skulle kunna stängas eller begränsas.

Men lagen användes aldrig under de tre månader den var i kraft. Och regeringen begärde heller inte att den skulle förlängas.

Ny pandemilag

Nu arbetar socialdepartementet med ett förslag till en ny pandemilag, som ska vara på plats nästa sommar. Fortfarande finns inga direktiv för vad lagen exakt ska innehålla, men tanken är att den ska täcka ungefär de områden som ingick i den kortlivade, tillfälliga lagen.

För det går alltså inte i dag att tvinga gym att stänga i stor skala, förbjuda någon att gå på en full buss eller förbjuda museer att ha öppet.

Vad som går att göra med stöd i smittskyddslagen är att sätta enskilda individer i karantän eller avgränsa ett specifikt område. Men inte heller det är särskilt användbart just nu, eftersom tanken med detta främst är att hitta smittkällan vid ett smittoutbrott. Och det handlar i så fall om mindre områden, som ett hus, en skola, ett kvarter eller liknande. Inte en hel region eller stad.

Fakta: Kan Sverige göra en lockdown?

1. Kan utegångsförbud införas?

Nej, rörelsefriheten är grundlagsskyddad, Begränsningar kräver att riksdagen stiftar särskild lag.

2. Kan svenskar förbjudas att resa inom Sverige?

Nej, samma gäller som ovan. Regioner och Folkhälsomyndigheten kan bara uppmana till att exempelvis endast göra nödvändiga resor. Smittskyddsläkare kan spärra av mindre områden, till exempel ett kvarter, om smitta misstänks spridas därifrån.

3. Kan karantänsregler införas för alla svenskar som varit utomlands?

Nej, inte generellt, men Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare kan tvinga resenärer som kommer från ett specifikt område med stor smitta att testa sig och isolera sig tills provresultat är klara.

4. Kan privata fester förbjudas eller begränsas?

Nej, varken smittskyddslagen eller ordningslagen ger sådana möjligheter.

5. Kan alla restauranger stängas? Eller få begränsade öppettider?

Nej, kräver lagändring i smittskyddslagen eller i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där. Restauranger som inte följer smittskyddsföreskrifter kan stängas.

6. Kan regeringen förbjuda alkoholservering sent på kvällen?

Regeringen vill genom en ny förordning tillfälligt förbjuda alkoholförsäljning på restauranger och barer efter klockan 22.

7. Kan regeringen stänga butiker och köpcentrum?

Nej, kräver ändring i smittskyddslagen. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

8. Kan regeringen stänga alla gym ?

Nej, kräver ändring i smittskyddslagen i så fall. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

9. Kan munskyddskrav införas i kollektivtrafiken?

Ja, Folkhälsomyndigheten kan införa föreskrifter. Men den stora frågan är inte juridisk, utan om åtgärden skulle ha effekt ur smittskyddssynpunkt.

10. Kan regeringen stänga alla skolor?

Ja, en sådan lagändring i skollagen gjordes i våras.

11. Kan regeringen förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster helt?

Ja, enligt ordningslagen.

12. Kan regeringen införa besöksförbud på äldreboenden ?

Ja, finns stöd i socialtjänstlagen.

13. Kan regeringen stänga nattklubbar?

Nej, krävs ändring i smittskyddslagen, men regeringen kan stoppa offentliga danstillställningar enligt ordningslagen. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

14. Kan regeringen stänga badhus och bibliotek?

Nej, nuvarande smittskyddslag ger inga sådana befogenheter. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons