Annons

Semenya fri att tävla utan medicinering

Caster Semenya, 28, stoppades från att tävla på grund av sina höga testosteronvärden.
Nu har den federala högsta domstolen i Schweiz ogiltigförklarat domen vilket innebär att den sydafrikanska stjärnan återigen är fri att tävla.
Friidrott • Publicerad 3 juni 2019
Caster Semenya efter damernas 800-meterslopp i Diamond League i Doha i början av maj. Arkivbild.
Caster Semenya efter damernas 800-meterslopp i Diamond League i Doha i början av maj. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili

Det var den första maj som den kontroversiella domen föll. Idrottens skiljedomstol, Cas, kom med beskedet att avslå Caster Semenyas överklagan och den sydafrikanska löparstjärnan var därmed tvungen att via medicinering sänka sin höga nivå av det manliga könshormonet testosteron för att få fortsätta tävla i 800 meter – en distans där hon vunnit två OS-guld och tre VM-guld.

Beslutet gällde friidrottare i alla löpargrenar mellan 400 meter och en engelsk mil (1609 meter) – men nu har historien fått en vändning.

Lättad Semenya

Annons

Semenya vände sig, efter avslaget från Cas, till den federala högsta domstolen i Schweiz som nu har ogiltigförklarat domen, något som innebär att Semenya återigen är fri att tävla i sin favoritgren.

– Jag är tacksam för de schweiziska domarnas beslut, säger Semenya i ett uttalande enligt BBC och fortsätter:

– Jag hoppas att jag tack vare min överklagan återigen får springa fritt.

Den uppmärksammade frågan har länge delat friidrottsvärlden i två läger. Den ena sidan pekar på orättvisan gentemot konkurrenter i medeldistanstävlingar som tävlar med lägre halter av testosteron, medan den andra lyfter fram orimligheten att en fullt frisk person med naturligt höga halter av könshormonet ska behöva medicinera sig ner till en lägre nivå.

Svar att vänta från IAAF

Enligt Reuters har ingen tidpunkt angivits för när ett definitivt beslut kommer tas i frågan, men Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har nu fram till den 25 juni på sig att komma med ett svar.

– Den schweiziska domstolen har garanterat ett temporärt skydd till Caster Semenya. Det här är ett viktigt fall som kommer att ha fundamental betydelse för kvinnliga friidrottares mänskliga rättigheter, säger Semenyas juridiska ombud Dorothee Schramm, enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons