Annons

SDP i motvind inför kommunalval i Finland

Inför dagens kommunalval har finländska Socialdemokraterna sviktande väljarstöd, om man ska tro opinionsundersökningarna. En orsak kan vara statsminister Sanna Marins minskade popularitet.
Samlingspartiet verkar ha dragit mest nytta och leder i mätningarna.
Finland • Publicerad 13 juni 2021
Det blåser motvind för socialdemokraterna i Finland inför dagens kommunalval. Arkivbild.
Det blåser motvind för socialdemokraterna i Finland inför dagens kommunalval. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

De lokala valen skulle ha hållits den 18 april men flyttades fram på grund av ökad virusspridning. Och under tiden har Finland skakats av ett par skandaler vilket märkts i opinionsmätningarna.

Marins frukostskandal

Stödet för Finlands socialdemokratiska parti SDP har minskat ständigt under våren. Mest tappade partiet under "frukostgate"- skandalen – när det avslöjades att Finlands statsminister och partiledaren för SDP, Sanna Marin och hennes familj, olovligen fick en skattefri frukostförmån på omkring 3 000 svenska kronor i månaden.

Annons

– Det verkar som om den fördel partiet har dragit av Sanna Marins personliga popularitet har smält bort, säger Tuomo Turja, forskningschef vid opinionsinstitutet Taloustutkimus, till Yle.

Samlingspartiet ökar

Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till Moderaterna, leder i opinionsundersökningarna.

– De brädar sina värsta konkurrenter i mätningen och har traditionellt ytterst lojala väljare, säger Tuomo Turja till Yle.

Även Sannfinländarna verkar ha vind i seglen. Deras kärnfråga invandring har hamnat i skymundan under pandemin, och istället har partiet valt att profilera sig genom EU-motstånd.

Partiet bromsade beslutet om EU:s coronastödpaket tidigare i maj, efter en utdragen debatt i den finländska riksdagen med försenad omröstning i frågan som följd. Bedömare menar att det kan löna sig för Sannfinländarna.

Under valdagen väljs ledamöter till fullmäktige i totalt 309 kommuner på det finländska fastlandet och Åland, enligt landets valmyndighet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons