Annons

Riksdagsmajoritet för ja till Nato med Finland

En majoritet i Sveriges riksdag säger nu ja till att gå med i Nato tillsammans med Finland.
Efter ett blixtinkallat möte har Sverigedemokraternas ledning svängt i frågan.
Politik • Publicerad 11 april 2022
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Vid lunchtid på måndagen höll SD:s partistyrelse ett extrainsatt möte. Diskussionen handlade om huruvida partiledningen och det verkställande utskottet skulle få klartecken att säga ja till en svensk Natoansökan. Och så blev det.

– Förutsatt att Finland inom kort lämnar in en ansökan om Natomedlemskap så uttalar vi från Sverigedemokraterna att vi avser att göra detsamma. Vi ska helt enkelt inte springa efter, vi ska gå i takt med Finland, säger Aron Emilsson, partiets utrikespolitiska talesperson.

Annons

Enligt Emilsson var stödet i partistyrelsen starkt.

– Snart sagt enigt. Det fanns ett fåtal nedlagda röster men i stort sett vann detta enigt gehör.

Majoritet i riksdagen

Partiledaren Jimmie Åkesson meddelade i helgen att han själv svängt i frågan: går Finland med i försvarsalliansen så borde Sverige följa efter.

Sedan tidigare är Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet för ett svenskt Natomedlemskap. Det innebär att över hälften av riksdagens 349 ledamöter stöttar en ansökan med Finland.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej medan Socialdemokraternas partiledare, statsminister Magdalena Andersson, sagt att hon inte utesluter det.

Sverigedemokraterna har traditionellt varit skeptiker. Men på senare tid har Jimmie Åkesson sagt att han inte utesluter ett snabbt ja till ett svenskt Natomedlemskap om säkerhetsläget kräver det, eller om Finland skulle ansöka hos försvarsalliansen. Han och partiledningen fick i mars partiets valkonferens stöd för det.

"Orimlig tidsplan"

– Det här är inget vi gör oöverlagt. Det här är ett resultat av flera samverkande faktorer: den säkerhetspolitiska utvecklingen, Finlands rörelse och de säkerhetspolitiska samtal vi sitter i med regeringen där hela det säkerhetspolitiska läget utreds, säger Aron Emilsson.

Han noterar också att Socialdemokraterna nu startar en dialog inom partiet där medlemmar ska få diskutera en eventuell Natoansökan.

– Man har sagt att det kanske ska vara klart till sommaren, vilket är alldeles för långsamt. Det är uppenbart att Finland kommer lämna en redogörelse om det säkerhetspolitiska läget och ett Natomedlemskap nu på torsdag. Därför är tidsplanen orimlig, säger Emilsson.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Aron Emilsson fel titel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons