Annons

SD: Döp om Kriminalvården till Straffverket

Sverigedemokraterna vill döpa om Kriminalvården till Straffverket.
Politik • Publicerad 13 augusti 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sommartal i Sölvesborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Den nuvarande "saft- och bullepolitiken" innebär för mycket daltande med kriminella, enligt Åkesson. Kriminalvårdens främsta uppgift är inte att vårda utan att straffa, anser han.

– Den ska vara att låsa in, att straffa och att hålla kriminella borta från hederligt, laglydigt folk, säger Åkesson i sitt tal.

Annons

– Kriminalvårdens fokus i dag är just vård i väldigt hög grad, och vi menar att det kan inte vara huvuduppgiften för hur samhället hanterar grovt kriminella, farliga människor, och därför bör det också återspeglas i den här myndighetens namn, säger Åkesson till TT efter talet.

TT: På vilket sätt daltas det i dag?

Straffa är huvudfokus

– Dels är ju hela inriktningen inte att ge brottsoffer upprättelse eller att skydda laglydiga medborgare utan det är att rehabilitera den som har begått brott, och det får man gärna göra om det fungerar, men det ska inte vara huvudfokus, utan det ska vara att människor straffas för de brott de har begått, säger Åkesson.

TT: På vilket sätt ska det märkas jämfört med i dag? Ska maten bli sämre, rummen mindre?

– Ja, när det gäller standarden så är det en sak som vi gärna tittar på. Jämfört med andra länder i Europa har Sverige väldigt hög standard, och det är också väldigt dyrt med fängelseplatser i Sverige.

– En annan del är att farliga människor ska sitta inne längre. Idéer där man släpper ut människor för att de eventuellt genomgått nåt behandlingsprogram ska inte heller vara huvudfokus, säger Åkesson.

Mörk bild

TT: Ett syfte är väl att försöka förhindra återfall?

– Jo, i de fall det är möjligt är det jättebra. Men att låsa in människor ger resultat, får effekt, och då ska det vara huvudfokus, säger Åkesson.

I sitt tal fortsatte Åkesson att måla en mycket mörk bild av Sverige.

– Ett land med en solid välfärd och en stark kvalitetsstämpel, det betraktas numera som ett land i förfall, ses som ett skräckexempel av omvärlden, säger han.

"Förstört vårt land"

Annons

Och detta ger han de andra partierna skulden för.

– Det går inte att låta de sju partier som i decennier förstört vårt land, sabbat för svenskarna, rasat sönder vår lilla, gemensamma plats i världen, vårt älskade, trygga hem här på jorden. Det går inte att låta dessa partier ensamma försöka reda ut den fullkomliga tragedi som de själva har ställt till med, säger Åkesson.

– Ska Sverige bli bra igen så är det vi, Sverigedemokraterna, som måste göra jobbet, säger han.

Viktigaste valet

Därför är valet i september så viktigt detta "ödesår", enligt Åkesson.

– Jag menar på riktigt att Sverige aldrig har hållit ett viktigare val än det vi har framför oss den 11 september, säger han.

Om hundra år kommer man att säga att valet 2022 var det århundradets viktigaste val, det var då det vände, enligt Åkesson.

– Det var då arbetet med att sätta stopp för vanstyret tog fart på riktigt.

Tryggheten, såväl ekonomisk som fysisk, billigare drivmedel och el, kärnkraft och nollvision för asylinvandringen, lyfte SD-ledaren som partiets viktigaste frågor inför valet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons