Annons

Schyfferts debut kan prisas i Göteborg

Henrik Schyfferts regidebut "Spring Uje spring" tävlar om titeln som bästa nordiska film vid Göteborgs filmfestival.
Även årets invigningsfilm, "Psykos i Stockholm" av Maria Bäck, är med och tävlar om det prestigefyllda priset.
Film • Publicerad 7 januari 2020
Henrik Schyfferts långfilmsdebut "Spring Uje spring", där Uje Brandelius (mitten) spelar sig själv, är en av filmerna som kan vinna pris vid Göteborgs filmfestival. Pressbild.
Henrik Schyfferts långfilmsdebut "Spring Uje spring", där Uje Brandelius (mitten) spelar sig själv, är en av filmerna som kan vinna pris vid Göteborgs filmfestival. Pressbild.Foto: Triart Film
Henrik Schyfferts regidebut får världspremiär i Göteborg. Arkivbild.
Henrik Schyfferts regidebut får världspremiär i Göteborg. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Maria Bäck är regissör till "Psykos i Stockholm", som inleder Göteborgs filmfestival den 24 januari.
Maria Bäck är regissör till "Psykos i Stockholm", som inleder Göteborgs filmfestival den 24 januari.Foto: Björn Larson Rosvall/TT
Jonas Holmberg är konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, som på onsdagen släppte programmet för den 43:e upplagan av festivalen.
Jonas Holmberg är konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, som på onsdagen släppte programmet för den 43:e upplagan av festivalen.Foto: Björn Larson Rosvall/TT

– Uje var jättestor popstjärna på 90-talet. Sen så blev han assjuk. Och det har vi gjort en långfilm om.

Så presenterar Henrik Schyffert sin långfilmsdebut i trailern för "Spring Uje spring" som släpptes nyligen. Filmen bygger på artisten Uje Brandelius självbiografiska berättelse om när han fick diagnosen Parkinsons sjukdom.

Annons

Filmen, där Brandelius och hans familj spelar sig själva, är ett av åtta bidrag som tävlar om det mest prestigefyllda priset på Göteborgs filmfestival. Utmärkelsen är med sin prissumma på en miljon kronor ett av världens största filmpriser.

Isländskt mjölkkrig

En av de andra kandidaterna är Maria Bäcks "Psykos i Stockholm", om en självupplevd händelse från de tidiga tonåren när hennes mamma drabbades av ett psykiskt sammanbrott under en semesterresa.

– Jag var ensam med min mamma under en stor del av mitt liv. Det är en ensamhet som har kretsat mycket kring det här med psykisk sårbarhet, säger Maria Bäck.

– Därför var det väldigt speciellt att omforma den här händelsen till något som inte bara handlar om mig, utan som är mer universellt.

Utöver Schyffert och Bäck är även Amanda Kernell – som tilldelades priset för "Sameblod" för tre år sedan – nominerad för sin nya film "Charter".

Bland bidragen från de andra nordiska länderna finns exempelvis isländska "Mjölkkriget" av Grimur Hakornason och norska Jorunn Myklebusts "Disco", där Josefine Frida (känd som Noora i tv-serien "Skam") gör långfilmsdebut.

Brasiliansk hyllning

Göteborgs filmfestival har för första gången lika många kvinnliga som manliga regissörer representerade på programmet. Feministisk film är också ett av årets båda fokusområden, vid sidan av en hyllning – och stöttning – av den brasilianska filmkonsten.

– Brasiliansk film är oerhört framgångsrik just nu. Samtidigt är den satt under väldigt hård press av det nya politiska styret under president Jair Bolsonaro, säger Jonas Holmberg, som är konstnärlig ledare för filmfestivalen.

– Så det är en dubbel situation med både total succé och hotande undergång som vi vill lyfta fram.

Festivalen pågår mellan den 24 januari och den 3 februari.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons