Annons

Schweiz röstar om lag mot hbtq-diskriminering

Den schweiziska regeringen vill i lagen förbjuda diskriminering mot hbtq-personer.
Men motståndarna har samlat tillräckligt stöd för att folkomrösta i frågan på söndag.
Schweiz • Publicerad 7 februari 2020
Den schweiziska regeringen vill i lagen förbjuda diskriminering mot hbtq-personer men motståndarna har samlat tillräckligt stöd för en folkomröstning i frågan och den ska hållas på söndag. Arkivbild.
Den schweiziska regeringen vill i lagen förbjuda diskriminering mot hbtq-personer men motståndarna har samlat tillräckligt stöd för en folkomröstning i frågan och den ska hållas på söndag. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

I motsats till många andra västeuropeiska länder har Schweiz inga lagar som specifikt skyddar hbtq-personer från diskriminering. Men regeringen vill ändra på det. 2018 antog parlamentet en lag där diskriminering på grund av sexuell läggning omfattas av samma paragrafer som dem mot rasistiska kränkningar, och där förövare kan dömas till tre års fängelse.

Men konservativa krafter i landet har fått ihop de 50 000 namnunderskrifter som behövs för en folkomröstning.

Annons

– Jag förlitar mig på att det schweiziska folket inte kommer att låta sig censureras, säger Marc Früh från det lilla partiet EDU, som tryckt på för folkomröstningen.

Men utsikterna för att stoppa lagen ser mörka ut. Enligt opinionsundersökningar stöds den av ungefär två tredjedelar av väljarna.

Enligt Caroline Dayer, expert på vålds- och diskrimineringsfrågor, har folkomröstningen väckt starka känslor och hbtq-personer har varit extra utsatta under senare tid. Två tredjedelar av homosexuella kvinnor och fyra femtedelar av homosexuella män i Schweiz har någon gång i sina liv utsatts för våld eller kränkningar, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons