Annons

Schröder får stanna i SPD

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder får förbli medlem i socialdemokratiska SPD - i alla fall tills vidare.
Tyskland • Publicerad 8 augusti 2022
Rysslands president Vladimir Putin hälsar på förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder vid ett ekonomiskt forum i Sankt Petersburg i juni förra året. Arkivbild
Rysslands president Vladimir Putin hälsar på förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder vid ett ekonomiskt forum i Sankt Petersburg i juni förra året. ArkivbildFoto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Det är lokalföreningen i Hannover, där Schröder är medlem, som har utrett om hans band till Ryssland och president Vladimir Putin är grund nog för att utesluta honom ur partiet. Detta sedan sådana krav kommit från ett antal partiavdelningar i landet.

Granskningen har kommit fram till att Schröder inte har brutit mot partiets stadgar och därför inte kan uteslutas. Men beslutet kan överklagas inom två veckor, och SPD:s lokalavdelning i Essen-Frohnhausen/Altendorf överväger redan detta, skriver Der Spiegel.

Annons

78-årige Schröder var förbundskansler mellan 1998 och 2005. Efter det har han haft fortsatta band till Vladimir Putins styre i Moskva, bland annat genom att uppta välavlönade styrelseposter i ryska energibolag.

Sedan Ukrainakriget bröt ut i stor skala i februari har Schröder fördömt det, men inte klippt banden till Kreml. Det har väckt vrede i Tyskland och utgjort en belastning för SPD. Först efter påtryckningar lämnade han i maj sin post i gasjätten Gazproms styrelse.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons