Annons

Scholz: Vi måste ta EU framåt

Bort med vetorätten i utrikespolitik och skattefrågor, manar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett linjetal i EU-parlamentet.
Och han lovar att inte skrämmas av Putins kanoner.
EU • Publicerad 9 maj 2023
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i EU-parlamentet i Strasbourg.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Samtidigt som den ryska presidenten tittade på sina soldater i Moskva lovade Scholz att stå upp för Ukraina så länge som det behövs – och att inte vika sig för övermakten.

– Vi är starka nog att stå upp mot det här. Vi kan och vi vill, sade förbundskanslern inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

Annons

Hans tal bjöd inte på några stora överraskningar. Sedan tidigare upprepade Scholz sin önskan om att EU-länderna ska överge kravet på fullständig enighet i frågor om skatter och utrikespolitik. Han gav också sitt stöd till en fortsatt EU-utvidgning med både Ukraina och länderna på västra Balkan, men utan att ge någon tydlig tidtabell. Han berömde parlamentets arbete för en ny migrationspakt och såg fram mot nya handelsavtal med Mercosur-länderna, Mexiko, Indien och Australien.

Mycket av talet handlade om vikten av att samarbeta och bygga allianser.

– Att söka kompromisser som även beaktar minoritetens intresse: precis det är vad som kännetecknar den liberala demokratin, sade Scholz – och lovade att Europa aldrig tänker vända tillbaka till den tid då det bara var den starke som bestämde.

– Det förflutna kommer inte att segra över framtiden. Vår framtid är EU, sade förbundskanslern i Strasbourg.

Fakta: Olaf Scholz

Olaf Scholz (född 1958) är Tysklands förbundskansler sedan december 2021.

Han valdes in i parlamentet, förbundsdagen, för socialdemokratiska SPD första gången 1998 och blev arbetsmarknads- och socialminister i koalitionsregeringen med Angela Merkels CDU 2007-09. Efter sju år som borgmästare i Hamburg 2011-18 återkom han till regeringen som vicekansler och finansminister i nästa koalition med CDU 2018-21.

Efter valet 2021 blev Scholz förbundskansler i koalition med miljöpartiet Die Grünen och liberala FDP.

Scholz är sedan 1998 gift med partikollegan Britta Ernst, som bland annat varit regional minister i Schleswig-Holsten och Brandenburg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons