Annons

SBB ny huvudägare i JM

Fastighetsbolaget SBB med Ilija Batljan i spetsen gör ännu en storaffär – denna gång köps 20 procent av aktierna i byggbolaget JM.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2021
SBB:s vd Ilija Batljan. Arkivbild.
SBB:s vd Ilija Batljan. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) köper 20 procent av aktierna i JM för nära 4,6 miljarder kronor och blir därmed den klart största ägaren. Säljare av aktierna är det norska medlemsägda bostadsföretaget Obos.

"SBB:s fokus på bostäder och äldreboenden samt nyproduktion av bostäder, som den samhällsbyggare vi är, blir ännu starkare genom denna affär. Vi är fortfarande bara i början på SBB:s värdeskapande till sina aktieägare”, skriver vd:n och grundaren Ilija Batljan i ett pressmeddelande.

Annons

SBB har varit i köpartagen rejält de senaste åren. Bland förvärven kan nämnas fastighetsbolaget Hemfosa. I vintras var norska fastighetsjätten Entra på kroken, men fångsten föll bort i slutskedet.

Obos motiverar försäljningen med att man frigör pengar som kan satsas på nya bostadssprojekt "med målet att bygga fler bostäder och introducera boköpmodeller som sänker trösklarna in på bostadsmarknaden", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Dessutom börjar JM och Obos bli konkurrenter med bostadssatsningar i storstäderna, tillägger det norska bolaget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons