Annons

Saudiprinsens nya titel kan ge honom immunitet

Saudiarabien • Publicerad 1 oktober 2022
Saudiarabiens kronprins, och nu även premiärminister, Mohammed bin Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins, och nu även premiärminister, Mohammed bin Salman. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, ofta kallad MBS, har i veckan även utnämnts till premiärminister – något som kan ha större verkan internationellt än inuti kungadömet där kronprinsen redan åtnjuter stor makt.

Mohammed bin Salmans nya titel kom lägligt. I USA ska regeringen senast på måndag besluta om huruvida bin Salman, som är Saudiarabiens de facto ledare fastän landet formellt styrs av kung Salman, har rätt till immunitet från stämningar i amerikansk domstol.

Annons

Människorättsaktivister och kritiker till det saudiska styret har spekulerat i att prinsens nya titel syftar till att stärka hans rätt att som statsrepresentant hävda immunitet och slippa juridiska tvister.

Kronprinsen har varit föremål för flera stämningar de senaste åren – flera av dem kopplade till styckmordet på amerikansk-saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018, vilket amerikansk underrättelsetjänst säger att bin Salman gav grönt ljus till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons