Annons

SAS vd: "Det rinner ut mycket pengar"

Flygbolagen hör till de som drabbats allra hårdast av coronakrisen och nu vädjar de om hjälp. Och det behöver gå snabbt.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2020
SAS vd Rickard Gustafson efter ett möte där infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) fick en lägesrapport om hur coronaviruset drabbar flygbranschen.
SAS vd Rickard Gustafson efter ett möte där infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) fick en lägesrapport om hur coronaviruset drabbar flygbranschen.Foto: Ali Lorestani/TT

Coronautbrottet har försatt flygbranschen i en kris av sällan skådat slag. Norwegians vd sade på fredagen att bolaget är några veckor från en konkurs. För SAS ser det inte lika illa ut men bokningarna uteblir och många tusentals flygningar ställs in.

– Antalet nya bokningar är begränsat och många kunder bokar av resor. Netto är det inte så mycket bokningar i systemet, säger Rickard Gustafson.

Annons

Samtidigt måste personalen få sina löner.

Behöver stöd

På fredagen träffade han och andra representanter från flygbranschen infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Det resulterade inte i några konkreta besked om stöd. Men Eneroth konstaterade att branschen är mycket illa ute och sade efter mötet att han inte utesluter åtgärder.

– Vi behöver agera nu, inte om några månader, säger Rickard Gustafson.

I Norge har regeringen presenterat ett krispaket med åtgärder som berör både Norwegian och SAS, bland annat tillfälligt slopade flygplatsavgifter.

Rickard Gustafson bedömer att bolaget har motståndskraft under vad han beskriver som en överskådlig tid.

– SAS har en god finansiell ställning. Det är något vi har jobbat med under många år. Vi har lärt oss av tidigare svåra situationer som med askmolnet och sars, att efterfrågan påverkas rejält. Då gäller det att ha en god likviditet för att stå i det här så länge som möjligt, säger han.

Stort intäktsbortfall

Men i den takt situationen förändras nu behövs nya typer av lösningar för att överleva. Regeringens förslag om statligt stöd för företag som inför korttidsarbete under kriser. Men det skulle behöva komma på plats ännu snabbare än 1 maj, som är regeringens besked.

För drygt två veckor sedan bedömde SAS att effekterna av coronautbrottet skulle innebära ett intäktsbortfall på 200 miljoner kronor. Nu är läget ett helt annat.

– Vid kvartalsrapporten hade vi en situation där vi inte flög till Fastlandskina. Det är inte en jättestor del av vår verksamhet. I övrigt såg vi inga onormala mönster på bokningarna. Det gällde då. Det gäller inte längre, säger Rickard Gustafson, som i nuläget inte kan ge en uppdaterad siffra.

Sedan tog virusspridningen fart i bland annat Sydkorea och Italien, och nu i veckan kom dråpslaget att USA portar europeiska inflygningar.

Sänkta löner

Annons

SAS koncernledning har tillfälligt sänkt sina löner med 20 procent. Övrig personal har ombetts kapa arbetstid och lön med 20 procent under tre månader. Fackliga förhandlingar pågår. Rickard Gustafson vill inte behöva säga upp personal.

– Vi vill ju ha tillbaka personalen omgående när vi är igenom det här. Men vi måste sänka personalkostnaderna så länge vi har den här situationen.

Inom SAS-koncernen har två medarbetare hittills har insjuknat i covid-19.

– Det är en pilot och en kabinmedarbetare. Ingen av dem har haft symptom när de har varit i tjänst utan symptomen har kommit när de varit lediga och efter det har de inte kommit tillbaka. Vi önskar de naturligtvis ett snabbt tillfrisknande, säger han.

– Utöver det har vi ganska många medarbetare som sitter i karantän för att de har varit i områden där smittan finns. Jag har ingen exakt siffra för det rör på sig hela tiden.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons