1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sara Bäckmo ger ut efterlängtad odlingskalender

Samla allt om dina odlingar i en bok. Anteckna i den då och då för att ha bra koll under en femårsperiod. Det är tanken bakom Sara Bäckmos bok ”Odlingskalender” som kom ut tidigare i höst.
Sara Bäckmo med sin långa purjolök.
Foto: URBAN NILSSON

Sara Bäckmo odlar på sammanlagt 500 kvadratmeter hemma i Skillnadens Trädgård i Bökebacken utanför Vederslöv. Här finns alla möjliga sorters grönsaker och frukter. Familjen på två vuxna och fyra barn är självförsörjande året om.

– Här finns mat att skörda hela året, och eftersom jag skördar så mycket har jag råd med lite svinn också. Vi anpassar oss efter det som finns just nu. Purjolöken väldigt fin nu på höstkanten, till exempel. Den här är lika lång som jag, säger hon och håller upp en.

Sara Bäckmo visar hur hon täcker jorden med ull.
Foto: URBAN NILSSON

Vi slår oss ner i utemöblerna. Det är ruggigt höstväder, men regnet har ännu inte kommit. Sara Bäckmo lever på att vara influencer och författare inom odling och trädgård. Nu är Saras femte bok ute på marknaden. Den första kom 2016 och handlar om hur odlingen kom till, den andra är en receptbok, den tredje handlar om vinterodling, därefter en bok om odling med barn och så nu ”Odlingskalender”. I den står det inte jättemycket.

– Jag har skrivit en introduktion varje månad och en del tips. Sedan är det tänkt att man ska fylla i själv. För varje månad antecknar man under flikar som sådd, omskolning, utplantering, gödsling och skörd. Boken är på fem år, så man har nytta av den länge, förklarar Sara Bäckmo och tillägger att boken har varit väldigt efterfrågad bland hennes följare.

Sara Bäckmo i sin prunkande trädgård.
Foto: URBAN NILSSON

Sara Bäckmo driver Skillnadens Trädgård sedan flera år tillbaka och hon har flera olika plattformar att stå på. Förutom bokförfattande driver hon Nordens största trädgårdsblogg, en stor apparat som uppdateras varje dag. Den är också en av de största privatbloggarna i Sverige.

Saras sajt har upp till 200 000 besökare per månad. Hon har flera medarbetare som arbetar som konsulter och fotografer i företaget. Därtill kommer facebook, Instagram och en podcast. Sara driver även två youtubekanaler och är föredragshållare runt om i Norden.

Nya boken ”Odlingskalender”.
Foto: URBAN NILSSON

– Jag får så många förfrågningar, men jag är tvungen att hålla det nere. Jag tackar nej till nästan allt. Nu gör jag allt i egen regi och har beslutat mig för tio föredrag per säsong. Sedan har jag även kurser i olika former, både fysiska och digitala, i samarbete med Rinkaby Gård, berättar Sara och tillägger att hon har en egen frökollektion om 57 sorter tillsammans med ett lokalt fröföretag.

– I tunnlarna kan jag odla även på vintern. När jag klipper ner växterna i odlingstunneln gör jag en video på det, berättar Sara entusiastiskt.

Sara Bäckmo i sin odlingstunnel. Här odlar hon både frukt och grönsaker.
Foto: URBAN NILSSON

Var har du lärt dig allt du kan?

– Jag lär mig hela tiden. Jag läser mycket böcker och testar. Det är trial and error som gäller. Det största misstaget jag har gjort är att jag inte började med odling tidigare!

I grunden är Sara Bäckmo journalist, har jobbat på SVT, Smålandsposten och senast Sveriges radio, som hon lämnade för snart fem år sedan. Journalistbakgrunden underlättar hennes nuvarande arbete, men tidigare var hon inte så förtjust i sociala medier.

– Jag hade inte kunnat tro att det skulle gå så här bra. Men det är strategiskt arbete. De första tre åren från 2011 jobbade jag med att bygga upp trädgården. Jag behövde utlopp för min energi och ville bli självförsörjande på grönsaker. Då skaffade jag till slut ett Facebook-konto och gjorde en uppdatering varje dag. Jag upptäckte att det fanns ett intresse. Det växte och jag skaffade ännu ett konto bara för trädgården, säger Sara, som köpte sitt hus 2004.

Från början var det huset som lockade Sara Bäckmo till landet. Sedan kom odlingsintresset.
Foto: URBAN NILSSON

Saras odlingsintresse har inte alltid funnits där.

– Jag var främst intresserad av hus, det är en passion. Jag träffade min man Philip som bodde i Stockholm och jag flyttade dit under några år innan vi kunde flytta hem till mitt hus, säger Sara, som själv har rötterna i Göteborgs södra skärgård.

Sedan två år tillbaka jobbar Sara med att etablera Skillnadens Trädgård på den engelska marknaden.

– Där finns en stor potential. Jag ska jobba fram strategier och öka närvaron på alla sätt. Jag har flera års material som vi ska översätta. Det viktigaste är också att behålla intresset här i Sverige, fortsätta hjälpa folk med att komma i gång att odla. Jag vill utmana mig själv att göra nya saker.

Allt ska tillbaka till jorden.
Foto: URBAN NILSSON

Sara Bäckmo menar att intresset för att odla är något som har ökat rent allmänt de senaste åren.

– Det finns ju en glädje i att odla själv, och det ligger i tiden med klimatfrågan dessutom. Man blir helt fast i detta, säger hon och skrattar.

Vad är roligast att odla?

– Kål! Alla kålfrön ser likadana ut, kålplantorna är samma, sedan utvecklas de olika. Jorden mycket viktig, en bra jord är grunden. Jag gräver aldrig i jorden utan matar den med löv, gräsklipp, blast. Maskarna tar hand om det. Allt ska tillbaka till jorden.

I kål-landet. Kål är roligast att odla, tycker Sara Bäckmo.
Foto: URBAN NILSSON
Stilleben i trädgården.
Foto: URBAN NILSSON

Läs mer

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Begravningar

Sture Mörtlund

I Skogsvilan, Nybro, har begravningsakt hållits för Sture Mörtlund.

Begravningar

Aina Johansson

I Stenåsa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Aina Johansson, Kalmar.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Oskarshamn

Oskarshamns sevärdheter från andra världskriget

Finns med i boken 200 svenska sevärdheter från andra världskriget

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.