Annons

Säpo: Svenskar kan ännu vilja ansluta till IS

Brott • Publicerad 3 april 2022
Fredrik Hallström, enhetschef för arbetet mot kontraterrorism och extremism på Säpo. Arkivbild.
Fredrik Hallström, enhetschef för arbetet mot kontraterrorism och extremism på Säpo. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

För tre år sedan trängdes terrorgruppen IS tillbaka från sitt sista fäste i Syrien – men faran är inte över, varnar Säpo. Det finns fortfarande svenskar som kan vilja resa för ansluta sig till terrorgruppen.

– Viljan att resa till konfliktområdet för att strida finns fortfarande kvar, säger Fredrik Hallström, enhetschef för Säpos kontraterrorarbete, till Sveriges Radio Ekot.

Annons

Enligt Säpo finns fortfarande både aktiva och sovande celler i Syrien och Irak.

– Alla tecken på att organisationen lever är viktiga för de här människorna i våldsbejakande islamistiska miljöer, säger Hallström och nämner fritagningar ur fängelser i Syrien som exempel.

Anledningen till att fler svenskar inte har anslutit sig under de år som gått sedan IS trängdes tillbaka är svårigheterna att resa dit och att hitta grupperingarna där, enligt Säpo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons