Annons

Sanna Marin måste skatta för sin frukost

Finlands statsminister Sanna Marin kommer att skatta för sin frukost, efter det att Skatteförvaltningen slagit fast att måltidsförmånen är skattepliktig.
Hennes kansli överväger också att helt sluta med betald frukost för statsministern.
Finland • Publicerad 5 juni 2021
Finlands premiärminister Sanna Marin ändrar i sin deklaration och skattar för sin frukostförmån. Arkivbild.
Finlands premiärminister Sanna Marin ändrar i sin deklaration och skattar för sin frukostförmån. Arkivbild.Foto: John Thys/AP/TT

Oklarheterna kring måltidsförmånen gör också att hon betalar tillbaka beloppet hon har fått, skriver Sanna Marin på Twitter.

Frågan om hennes rätt till gratis frukost på skattebetalarnas bekostnad har orsakat en mediestorm i Finland den senaste veckan.

Annons

Affären, som har döpts till "frukostgate" ("aamiaisgate" på finska), briserade när kvällstidningen Iltalehti förra tisdagen rapporterade att statsministern och hennes familj olovligen fick en skattefri frukostförmån på omkring 3 000 svenska kronor i månaden.

Ändrar deklarationen

Skatteförvaltningen har nu kommit fram till samma slutsats – att Marin måste skatta för sin frukostförmån. Statsministern kommer därför att korrigera sin förhandsifyllda deklaration så att den överensstämmer med myndighetens yttrande, rapporterar Yle.

Måltidsförmånen har funnits sedan 2007 enligt statsrådets kansli, som har tolkat lagen som att den var skattefri. Alla statsministrar har dock inte använt sig av den.

Nya riktlinjer

Nu utreder kansliet om förmånen helt ska tas bort och nya riktlinjer för cateringtjänster för ministerns officiella bostad håller på att tas fram.

– I den här situationen så anser jag själv att man inte ska erbjuda en sådan här service till statsministern, säger Marins understatssekreterare Timo Lankinen, till nyhetsbyrån STT.

– Vi kommer att se över detta när vi uppdaterar riktlinjerna, fortsätter han.

Oavsett om måltidsersättningen blir kvar eller inte meddelade Marin själv tidigare i veckan att hon inte längre kommer att utnyttja förmånen, utan hädanefter betala för sina måltider själv.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons