Annons

Sanktion för "nakenblankning" ligger fast

Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2022
Nordnets sanktion ligger fast. Arkivbild.
Nordnets sanktion ligger fast. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I maj i år fick Nordnet bank en sanktion på 100 miljoner kronor av Finansinspektionen (FI) efter så kallad "nakenblankning" av aktier.

Nordnet överklagade beslutet, men överklagandet kom enligt Förvaltningsrätten in för sent. Därmed står nu sanktionsbeslutet fast.

Annons

Finansinspektionen inledde undersökningen av Nordnet sedan det förekommit omfattande så kallad "nakenblankning" bland nätmäklarens kunder i samband med stök kring prissättning av aktien i Moment Group den 19 februari 2021.

Blankning är tillåtet, och innebär att en investerare säljer en aktie som den inte äger med förhoppningen om att kursen ska falla.

Tanken är då att man köper aktien till ett billigare pris senare, och då kan leverera aktien när det är dags.

Om man däremot inte har säkrat upp att det finns aktier att tillgå på något sätt kallas det för “nakenblankning” och är förbjudet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons