Annons

Sänkt ränteavdrag kostar tusenlappar

Ett par hundralappar i månaden. Så mycket högre kan räntekostnaden på normallånet bli om ränteavdraget trappas ner till 25 procent.
Men det finns också förslag om att slopa avdraget helt.
Ekonomi • Publicerad 11 juni 2021
Ju högre lån, desto större förlorare på sänkt ränteavdrag.
Ju högre lån, desto större förlorare på sänkt ränteavdrag.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna öppnar för att sänka ränteavdraget, alltså skattesubventionen på lån, vilket i praktiken handlar om människors bostadskostnad på det ägda boendet.

Och därmed skulle det finnas en tydlig riksdagsmajoritet för, även om det i dagsläget inte finns några skarpa förslag. Det alla partier pekar på är att det då ska ske stegvis och relativt långsamt, en procentenhet om året. Några partier talar om en successiv nedtrappning till 20 eller 25 procent, vissa vill ha bort subventionen helt på sikt.

1 900 mer per år

Annons

I dag får man kvitta bort 30 procent av räntekostnaden mot den totala skatten, för de allra flesta handlar det om löneskatten. Om den nivån sänks till 25 procent skulle lånekostnaden för ett genomsnittligt hushåll med ett lån på 2,5 miljoner kronor bli nästan 1 900 kronor mer per år, enligt beräkningar som Länsförsäkringar satt samman.

Kalkylen bygger på dagens snittränta på 1,5 procent. Hushållskostnaden för ett avtrappat ränteavdrag skulle förstås dra iväg betydligt mer om räntan stiger.

De som lånar mer har följaktligen också mest att förlora. Stockholmshushållet där snittlånet ligger på närmare 3,5 miljoner kronor gör i dag årliga ränteavdrag på nästan 15 600 kronor. Sänks subventionen till 25 procent kommer samma hushåll bara att få kvitta 13 000 kronor mot den årliga skatten, baserat på Finansinspektionens undersökning om hur stora lån svenskarna har.

Slopas avdraget helt handlar det alltså om över tusen kronor i månaden för snitthushållet i högre ränteutgifter.

Barnfamilj lånar mest

Studierna visar också att det är barnfamiljerna, vuxna i åldersgruppen 31–50 år, som lånar mest.

Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson tycker att alla låntagare bör vara beredda, vare sig det handlar räntehöjning, sämre avdragsmöjligheter eller arbetslöshet. Och för den med lite luft i systemet i dagsläget: Höj sparandet nu för kommande eventuella fördyringar, råder hon.

Fakta: Så fungerar ränteavdraget

Ränteavdraget innebär att du får göra avdrag med 30 procent av räntekostnaderna upp till 100 000 kr på den totala skatten. Räntekostnader över 100 000 är för den andelen bara avdragsgilla med 21 procent.

Om man samtidigt har ränteinkomster eller exempelvis inkomster från aktieutdelningar räknas det av räntekostnaderna. Det är bara det samlade underskottet av kapital som får användas för avdraget på skatten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons