Annons

Samma laddkontakt till alla mobiler

Hösten 2024 ska samma laddkontakt kunna användas till alla mobiler, läsplattor och kameror.
Redan förlegat, tycker dock kritiker efter tisdagens uppgörelse i EU.
EU • Publicerad 7 juni 2022
En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto.
En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bara ett drygt halvår efter det att förslaget lades fram av EU-kommissionen i höstas ges nu klartecken från förhandlarna i EU-parlamentet och ministerrådet.

– Det är en historisk dag. Det här har vi kämpat för i mer än tio år, stoltserar maltesiske EU-parlamentsledamoten Alex Agius Saliba på en presskonferens i Strasbourg.

Annons

– Konsumenterna har längre frustrerats av mängden laddare som tornar upp sig i deras hem. Nu kommer de att kunna använda en och samma laddare för all sin bärbara elektronik, säger Saliba.

Förlegat?

Enligt uppgörelsen måste mobiltelefoner och läsplattor med mera utrustas med en så kallad usb c-port, oavsett vem som är tillverkare. Kravet börjar gälla två år efter att såväl parlamentet som ministerrådet formellt bekräftat uppgörelsen. För bärbara datorer får tillverkarna i sin tur därefter ytterligare drygt tre år – 40 månader – på att anpassa sig.

Från svenska ledamöter ges både beröm och kritik.

"Man hade kunnat gå ännu längre och inkluderat fler laddbara produkter som exempelvis rakapparater, men detta är ett viktigt första steg", hälsar Erik Bergkvist (S) via mejl till TT.

"EU styr marknadsutvecklingen på ett ogenomtänkt sätt. Nu går vi dessutom mot ett trådlöst laddsystem, vilket visar att den här lagstiftningen redan är förlegad", heter det i sin tur från Emma Wiesner (C).

Följ reglerna!

Kritiska röster har tidigare även hörts från bland andra teknikjätten Apple, som ansett att regleringen riskerar att "skada innovationen".

Fast det håller inte EU-kommissionen med om.

– Jag tvivlar inte alls på att de kommer att fortsätta innovera. Vi arbetar för konsumenterna, inte för företagen. Vi tvingar inte någon att verka på den inre marknaden, men om man vill vara där får man följa reglerna, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton på presskonferensen i Strasbourg.

Fakta: Samma laddkontakt för alla

EU-kommissionen föreslog i september i fjol att usb c-kontakt ska vara standard på en lång rad tekniska produkter, för att kunna använda samma laddare till alla.

I en uppgörelse mellan EU:s ministerråd och EU-parlamentet fastslås att det ska gälla för mobiltelefoner men även läsplattor, digitalkameror, spelkonsoler, hörlurar, portabla högtalare och navigeringssystem samt trådlösa möss och tangentbord. För bärbara datorer ges respit i ytterligare 40 månader efter reglernas införande om cirka två år.

I uppgörelsen ingår även att konsumenterna ska kunna välja om man vill ha en laddare eller inte när man köper en ny vara. Därtill utlovas arbete för att framöver även harmonisera trådlöst laddande.

Källa: Ministerrådet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons