Annons

Sametinget får inte överklaga vargnivåer

Rovdjur • Publicerad 10 februari 2020
Sametinget får inte överklaga vargnivån i Jämtlands län eftersom Sametinget anses vara en statlig myndighet. Arkivbild.
Sametinget får inte överklaga vargnivån i Jämtlands län eftersom Sametinget anses vara en statlig myndighet. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

Sametinget har inte rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om hur många vargar som ska få finnas i Jämtlands län, enligt förvaltningsrätten i Stockholm, som har prövat frågan.

Domstolen har kommit fram till att det är möjligt att överklaga beslutet i sig. Sametinget har dock inte någon talerätt. Det beror på att Sametinget är en statlig myndighet.

Annons

"Vi tolkar att Sametinget i just det här fallet överklagar i egenskap av statlig myndighet. Därför har tinget inte talerätt. I svensk rätt saknar statliga myndigheter som huvudregel möjlighet att överklaga andra statliga myndigheters beslut", skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket har beslutat om miniminivåer för olika rovdjur i Sverige. 300 vargar ska få finnas i landet.

I det norra förvaltningsområdet, som består av Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län, ska en vargkull få leva ostört. I just Jämtlands län innebär beslutet föryngring med en varg.

Sametinget har dock överklagat beslutet avseende Jämtlands län.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons